Beboere generes af trafikkaos ved testcenter

Køen har strakt sig helt ud til motorvejen, som ligger knap en kilometer væk. Regionen lover nye tiltag.

Den var der konstant. Lyden af biler i tomgang. Og motorer, som gik op i omdrejninger og ned igen.

På dette tidspunkt tirsdag morgen klokken 8.30 strakte køen til testcenteret sig blot omkring 100 meter ned ad gaden, men som man kan forstå på beboerne i området har den ofte været meget længere. Helt ned til motorvejen næsten en kilometer væk, lyder det.

For enden af køen på Doris Lessings Vej blev bilerne gelejdet ind i det døgnåbne drive-in-testcenter ved Bella Centeret i København. Sådan har det været siden november, da det åbnede, og fra da af har naboerne i lejlighederne og i rækkehusene været generet af larm, os og kaos fra stangtrafikken.

- Et helvede

Tina Grubbe bor på C.F. Møllers Allé og kan dermed kigge direkte ned på køen, når den strækker sig rundt om det første hjørne. Tirsdag morgen var hun på vej på arbejde og siksakkede over gaden for at komme hen til sin bil. For tiden tager hun tidligere af sted end normalt, fordi hun ved af erfaring, at det kan tage længere tid end normalt. Når hun kommer hjem, skal hun holde i køen for at komme ind i det parkeringshus, der ligger ved siden af testcenteret.

- Det er et helvede, siger Tina Grubbe om situationen i området.

- Vi kan ikke åbne vores vinduer eller døre, uden at det lugter brændt. Tænder vi ventilationsanlægget, kan vi også lugte det. Flere bilister dytter og hører høj musik.

Den anden dag skulle en ambulance ind på Doris Lessings vej, og fordi der var proppet med biler, skulle den op på cykelstien og fortovet for at komme forbi, fortæller Tine Grubbe.

Trafik næsten hele døgnet

Et lignende scenarie var Christian Olesen vidne til, da han så en brandbil, som blev nødt til at køre op på fortovet for at komme frem. Han bor også på C.F. Møllers Allé og har en lille have ud til gaden, hvor han endnu ikke har siddet. Når han går i seng, kan han høre bilerne, når han skal sove, kan han høre dem, og når han står op, kan han høre dem.

- Man må acceptere, at der er støj, når man bor inde i byen, men nu er det næsten 24 timer i døgnet. Folk holder i tomgang og smider mundbind og cigaretskodder ud af vinduerne. Men det, der bekymrer mig mest, er trafikken og bilisternes utålmodighed. Man risikerer, at der sker en ulykke på et tidspunkt, siger Christian Olesen.

I fredags oplevede han, at køen blev kortere, og sådan har det stort set været lige siden. Der er blevet sat ekstrabemanding ind i testcenteret.

- Hvis det ikke var sket, havde køen stadig strakt sig hele vejen op ad C.F. Møllers Allé, siger Christian Olesen.

Men det, der bekymrer mig mest, er trafikken og bilisternes utålmodighed

Christian Olesen, beboer på C.F. Møllers Vej
Christian Olsen viser, hvordan bilkøen snegler sig forbi hans lille forhave. Video: TV 2 Kosmopol

Situationen tages alvorligt

TV 2 Lorry har talt med Region Hovedstaden, der oplyser, at man efter et møde med Københavns Kommune, politiet og Copenhagen Medical, der driver testcenteret, har fundet frem til flere forslag til, hvordan de gedigne bilkøer kan afvikles hurtigere.

- Vi tager situationen alvorligt og er i gang med at se på infrastrukturen igen, siger Rasmus Kampff, der er programleder ved Region Hovedstadens Akutberedskab, til TV 2 Lorry.

Her siger han også, at regionen kommer til at følge trafikudfordringerne tæt, og hvis de nye tiltag ikke virker, kan mere drastiske løsningsforslag komme i betragtning. Det kan eksempelvis være at flytte eller lukke teststedet, forklarer han til TV 2 Lorry.

En støvet cykel

Tirsdag morgen trak Insa Griesbaum sin cykel ud mod Doris Lessings Vej. Hun bor ikke direkte ud til gaden, men her holder hendes cykel, som hun skulle til at hoppe op på. Hun pegede ned på stellet, som var støvet.

- Jeg kan ikke lugte osen fra min lejlighed, men jeg kan se den på min cykel, tror jeg. Den plejede at skinne, men efter alle de biler er kommet, har den set sådan her ud, fortæller Insa Griesbaum.

Hun har oplevet, at det kan være svært at bevæge sig rundt i bydelen med sit barn, fordi nogle af bilisterne ikke tager hensyn.

- Som om de ikke er klar over, at der faktisk bor nogle her, siger hun.

Da Insa Griesbaum cyklede væk, var køen denne tirsdag også så småt ved at blive kortere. Larmen fra motorer i tomgang og et par aggressive "dyt-dyt" lød stadig, og sådan blev det ved lidt endnu, inden den sidste rest af kø var væk. Men tæt trafik ind og ud af testcenteret var der stadig her, mens morgenen blev til formiddag.