Samfund

Suspekt fik actiondag på Forsvarets regning, efter de spillede koncert for kronprinsen

Efter sagen er kommet frem, har Forsvarskommandoen valgt at ændre retningslinjer.

I sommeren 2019 fik bandet Suspekt en dag fyldt med action.

De sejlede i hurtigtsejlende gummibåde, prøvede militære jetski, skød med geværer og sprang i vandet fra Frømandskorpsets hangar på havnemolen i Kongsøre i Odsherred.

Alt sammen på Frømandskorpsets regning.

Det skriver mediet OLFI på baggrund af afhøringsrapporter fra Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Ifølge Sten Schaumburg-Müller, professor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, ser "det ikke godt ud".

- En offentlig institution som Frømandskorpset må godt invitere folk til sådan en dag, men der skal være saglige argumenter for at gøre det, siger han. Og det var der ikke, siger han.

Kronprins og gudfar

Sagen bliver yderligere alvorlig på grund af det forløb, det ledte op til arrangementet.

Et år inden action-dagen var Suspekt på Skanderborg Festival, hvor de mødte kronprins Frederik og hans gode ven Jeppe Handwerk, som også er gudfar til prins Christian.

Kronprins Frederik og Jeppe Handwerk talte med bandet, og her lagde de ikke skjul på, at de gerne ville have Suspekt til at spille til et arrangement hos Anders Lassen Fonden, som har Jeppe Handwerk som formand og kronprinsen som protektor.

Det fremgår af afhøringsrapporter, som OLFI har fået indsigt i.

Suspekt sagde ja til at spille en koncert – gratis. De fik kun dækket deres udgifter, der løb op i 26.000 for leje af udstyr, transport og så videre.

Efterfølgende blev Suspekt inviteret til aktivitetsdagen med jetski og hurtigtsejlende gummibåde.

Ifølge afhøringsrapporterne var der en klar sammenhæng mellem den gratis koncert og invitationen, hvis man ser på det som enkeltsag.

- Advarselslamperne burde have blinket, siger Jesper Olsen, der er ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet og formand i Transparency International Danmark.

- At Frømandskorpset giver Suspekt en frømandsdag kan ikke tolkes som andet end en vennetjeneste for, at Suspekt har givet en gratis koncert til fonden. Og der bør være fuldstændig vandtætte skotter mellem en fond og eksempelvis Forsvaret. Derfor er det et problem, siger han.

Hvordan kunne det ske?

Hændelsen er ikke så alvorlig, at Sten Schaumburg-Müller forudser strenge repressalier.

- Jeg ser for mig, at de får en påtale, siger Sten Schaumburg-Müller.

Jesper Olsen mener heller ikke, at forseelsen er af meget alvorlig karakter, da der ikke er nogen, der har fået personlig vinding ud af det.

- Men det, jeg er optaget af, er, hvordan er kulturen der? Hvorfor kan det her ske? Hvorfor blinkede advarselslamperne ikke? Og det er i virkeligheden ret alvorligt. For hvad accepteres ellers?

Samtidig peger de to på, at hændelsen skal ses i lyset af, at den nu dømte og forhenværende hærchef Hans-Christian Mathiesen ganske få måneder før arrangementet var blevet hjemsendt, fordi han var anklaget for at have løjet for sin chef, favoriseret sin kones karriere i forsvaret og ladet hende kigge i hans fortrolige mailboks.

Der havde således været rigeligt med friske advarsler om at tænke sig ekstra godt om, inden man som chef i Forsvaret begyndte at arrangere festlige aktiviteter for venner og bekendte.

Nye retningslinjer

Efter OLFI's afsløringer af Suspekts gratis koncert, som blev gengældt med en frømandsdag, har Forsvaret valgt at se nærmere på, hvilke aktiviteter det fremover skal være tilladt at tilbyde civile gæster ved specialstyrkerne og i Forsvaret mere generelt.

- Sagen har været med til at gøre det klart, at de generelle retningslinjer for besøgsarrangementer ikke har været tilstrækkelige. Forsvaret har derfor indført et regelsæt, der regulerer aktiviteter af lignende karakter, skriver generalmajor Peter Boysen i en mail til OLFI.

Han skriver derudover, at besøgsarrangementer er vigtige, fordi specialoperationsstyrkerne ikke skal virke lukkede og afskåret fra offentligheden.

- Men det skal selvfølgelig foregå på en måde, som vi kan stå inde for, skriver han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Kronprins Frederik, men Kongehusets presseafdeling har afvist interview. De henviser til kommunikationschef Lene Ballebys kommentar til OLFI, der lyder:

- Kongehuset ønsker til enhver tid at overholde gældende regler og retningslinjer, uanset hvilket område det drejer sig om. Det er også tilfældet i denne sammenhæng.

Derudover oplyser Suspekts manager Wiebke Averbeck til TV 2, at bandet ikke har nogen kommentarer til sagen.