Coronavirus

Dansk vaccineproduktion giver "ingen mening" nu - men kan komme til det

Vaccinedrømmene står og falder med, om det bliver muligt at finde de rigtige partnere - både danske fabrikker og vaccineproducenter, siger eksperter.

Mandag aften præsenterede regeringen et forslag om, at der skal etableres en dansk produktion af vacciner mod coronavirus.

Men ifølge statsministeren er det først realistisk, at der er en eller flere danske vaccinefabrikker i 2022. Og hvad hjælper det så?

Det har TV 2 talt med to eksperter om, og de er ikke i tvivl.

- I forhold til den nuværende pandemi giver det ingen mening med en dansk vaccineproduktion. Så idéen må være, at man vil have et beredskab i fremtiden, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

For pandemien slutter - desværre - ikke, når den sidste voksne dansker har fået tilbudt en vaccination mod coronavirus, påpeger hun.

Vacciner version 2.0

Det er nemlig sandsynligt, at der i fremtiden vil være brug for et stik med en opdateret coronavaccine, der er tilpasset særlige mutationer.

Mette Frederiksen gør det klart, at det skal være mRNA-teknologien, som er centrum i den danske vaccineproduktion. Det er den teknologi, både Moderna og Pfizer/BioNTech anvender. Og lige nu arbejder begge producenter på at teste versioner mod nye mutationer, så de hurtigt kan rulles ud, hvis det bliver nødvendigt.

Der vil komme flere epidemier, for vi opfører os som menneskehed - groft sagt - med hovedet under armen

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københanvns Universitet, vil man med den model, Mette Frederiksen har præsenteret, stå med en fordel, hvis varianterne kommer til at dominere.

Har man eksempelvis en aftale med Pfizer/BioNTech om at producere deres vaccine, er det "relativt let" at omstille sig til en variantversion, mener han.

- Det bliver nok ikke det store problem, at de kommer med en version 2.0. Det, vi skal have, er kort sagt en anden opskrift og penge, siger han.

Hvad er regeringens forslag?

  • Planen er en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten. Et udbud, der kan vindes af en dansk såvel som udenlandsk virksomhed.
  • Produktionen skal centraliseres om mRNA-teknologien.
  • Hvor mange skattekroner, regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion, ønsker statsministeren ikke at blive konkret omkring.
  • Omfanget af vaccineproduktioner og længden på aftalen er heller ikke klar på nuværende tidspunkt. 
  • Regeringen vil de kommende uger "gå i dialog med markedet" om mulighederne for en dansk vaccinefabrik. Derefter vil den skulle hente opbakning i Folketinget, før der kan blive tale om et egentligt udbud.

Den saudiske sheik

Indtil for fem år siden blev der faktisk produceret danske vacciner under Statens Serum Institut, men i 2016 blev den forretning solgt til en saudisk sheik for 15 millioner kroner.

Set i det lys kalder Jan Pravsgaard Christensen det "interessant", at Mette Frederiksen nu igen vil have vaccineproduktion på dansk jord.

- Det er jo højre hånd, der gør en ting, mens venstre gør en anden, siger han.

Alligevel er de nye planer fornuftige nok, mener Jan Pravsgaard Christensen, der peger på, at vaccineplanerne lyder til at være mindre stat og mere privatiseret.

Så bliver det nemlig muligt at udnytte, at private virksomheder allerede er specialister i en teknologi - og når man taler vaccineproduktion handler det om at udnytte det specialiserede, mener han.

- En vaccinefabrik er ikke ligesom en møbelfabrik, hvor man ret hurtigt kan gå fra at lave borde til stole. Det kræver store omstillinger og meget specifik teknologi, hvis man skal omlægge sin vaccineproduktion, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Lidt let, lidt svært

Det er ikke tilfældigt, at det er Moderna og Pfizer/BioNTech, som er i gang med at udvikle mere variantsikre vacciner.

I mRNA-teknologien er det lettere at udskifte virusvarianten, end det er i for eksempel vektor- eller proteinvaccinerne, forklarer Jan Pravsgaard Christensen.

Til gengæld er mRNA-vaccinerne de sværeste at lave.

- Produktionen er kompliceret, og det kræver både råvarer, udstyr og erfaring, som vi sandsynligvis skal hente udefra, siger Camilla Foged.

Begge eksperter peger på, at vaccinedrømmene står og falder med, om det bliver muligt at finde de rigtige partnere - både danske fabrikker og vaccineproducenter.

Man skal heller ikke glemme, at producenterne kun vil være med, hvis det er en god forretning, lyder det fra Camilla Foged.

- Det er en interessant tanke, men alt afhænger af, hvor rentabelt det bliver. Og det kan jeg godt tvivle lidt på, siger hun.

Pandemierne på den anden side

Mette Frederiksen er til gengæld ikke i tvivl om, at en dansk vaccineproduktion har større perspektiver og blandt andet kan resultere i danskproducerede cancer-vacciner i fremtiden.

- Her kan vi potentielt tale om vacciner mod sygdomme, som vi ikke kan vaccinere os mod i dag, siger hun til TV 2.

Jan Pravsgaard Christensen peger også på, at planerne om dansk vaccineproduktion også handler om at gardere sig mod noget, der kan virke helt uoverskueligt: Kommende epidemier.

- Der vil komme flere epidemier, for vi opfører os som menneskehed - groft sagt - med hovedet under armen. Hvis vi står med en pandemi om fem år, så ved vi, hvor vigtigt det er at sikre sig de gode aftaler, have gode forbindelser og at undgå leveringsproblemer. Og det sætter man sig til et vist punkt ud over, hvis det her lykkes, siger han.