Coronavirus

Politiet roser danskerne for deres opførsel i genåbningsweekend

Da TV 2 tog rundt i København, var der roligt de steder, hvor der normalt plejer at være fest i weekenden.

En bartender i hvid skjorte fejer cigaretskodder væk foran barerne skråt over for Københavns Rådhus. Klokken har akkurat slået 23.00, hvor det danske natteliv skal lukke ned, og bargæster er ved at gøre sig klar til at rykke videre.

En gruppe unge mennesker har fået deres fadøl hældt over i plastikkrus og står og synger i kor, og adspurgt om, hvor de nu tager hen, råber en ung mand iført flexfit-kasket:

- Vi skal hjem!

Det er samme billede rundt om i byen, hvor de store pladser, der ofte lægger rammer til diverse komsammen i et virvar af mennesker, som netop har mødt hinanden, står næsten tomme hen.

Ifølge Københavns Politi har lørdag aften forløbet fuldstændig, som man kunne have håbet.

- Folk opfører sig pænt. Ligesom før corona er der altid nogle, der stikker af i en forkert retning, men det er ikke anderledes end andre tidspunkter på året. Der er god stemning i byen, siger vagtchef Henrik Brix.

Han forklarer, at der har været enkelte episoder, hvor nogle har spillet for høj musik til privatfester. Men det har ikke været værre, end det var før genåbningen, lyder det.

Opholdsforbud sidste år

Store menneskemængder, der bryder forsamlingsforbuddet, og ulovlige piratfester var et stort tema sidste forår og sommer. Men de selvsamme områder, der dengang blev omdannet til dansegulv om natten, stod lørdag aften hen nærmest ensomme.

På Nørrebro var skateparken tæt på restauranten Friheden særligt populært blandt festglade mennesker, og det mundede ud i, at politiet lavede et opholdsforbud i området.

Det er en skarp kontrast til nu, hvor den oplyste skateparks eneste besøgende er en ældre herre, der med briller og sort dunvest ryger sig en cigaret på en grøn københavnerbænk.

Rolig genåbning på Fyn

Det er ikke kun københavnerne, der kan bryste sig af at have vist sig fra deres bedste side, siden barerne åbnede onsdag 21. april.

På Fyn har politiet ligeledes haft positive oplevelser, når de har patruljeret i nattelivet.

- Jeg kan sige, at det generelt er gået fint. Der har været mange folk i byen, men barer og beværtninger har lukket rettidig, og folk har gået derfra i god ro og orden, siger vagtchef Sten Nyland.

Og i genåbningsweekenden har billedet været det samme. Lørdag aften ved midnat har der således ikke været nogen nævneværdige episoder, som politiet har været nødsaget til at træde ind i.

- Folk virker, som om at de er bevidste omkring reglerne. Der har været masser af mennesker i byen, men med god afstand mellem dem, og de har opført sig pænt, siger vagtchefen.

Ligesom i København har man haft enkelte episoder, hvor private arrangementer har været til gene for naboerne, og politiet har i enkelte tilfælde været på visit.

Men meldingen fra Fyns Politi er alligevel, at fynboerne har opført sig pænt i forhold til restriktionerne.

- Det er ikke vores indtryk, at folk flytter festen ud på gaden. Vores indtryk er, at folk er gode til at følge anbefalingerne og så fortrække sig, lyder det fra Sten Nyland.

Østjyllands Politi roser barerne

Selvom der er mange, der ville en tur på bar og restaurant i Østjyllands politikreds, er også det gået særdeles godt.

Vagtchef Stig Heidemann fortæller, at det har været en rigtig god aften i området – særligt i Aarhus, hvor mange mennesker er taget ud i genåbningsweekenden.

- Vi er gået rundt i værtshuskvarteret og cafemiljøet og holdt øje, og det ser ganske fornuftigt ud. Der er mange mennesker. Folk vil gerne ud og hygge sig, men det går, som vi håbede, at det ville, siger han og fortsætter:

- Det har været en god aften.

Der har været en del mennesker, der efter barlukningerne har forsamlet sig i Aarhus' grønne områder, hvor de spiller musik. Men det ser vagtchefen ikke noget galt i, så længe det ikke er til gene for naboerne.

- De hygger sig og spiller musik, men det er ikke noget, der går ud over de gældende restriktioner. De er ikke flere, end de må være, siger Stig Heidemann.

Politiet har været i dialog med de forskellige beværtninger i politikredsen, og indtil videre meldes alt godt.

- Vi snakker med indehaverne af stederne for at høre, om de har brug for råd og vejledning, men de har sat sig rigtig godt ind i tingene, siger Østjyllands Politis vagtchef.

Kø for junkfood

Tilbage i København er det sted på TV 2s tur rundt i byen, hvor der er samlet flest mennesker udenfor, foran McDonalds på Nørreport Station.

Ved midnatstid – en time efter barerne lukkede – står en flok mennesker i højt humør med trætte øjne i kø for at få en bid, inden de skal hjem eller til et privat arrangement.

Vagtchef Henrik Brix siger, at Københavns Politi selvfølgelig holder øje med, om restriktionerne bliver overholdt, men han vedkender dog, at det er svært at forudsige, om der pludselig skulle dukke en ulovlig piratfest op på radaren.

- Fester i privatbeboelse rører vi ikke, medmindre det er med åbne døre og vinduer. Så går vi hen og siger, at de skal lukke for dem, så de ikke forstyrrer naboerne, lyder det fra Henrik Brix.