Samfund

Maskerede mænd kravler gennem udrejsecenters hegn: - Det kan ikke være rimeligt

Nabo til Kærshovedgård mener ikke, at politikerne tager hans oplevelser med centeret alvorligt. Minister afviser at stille op til interview.

To maskerede mænd kommer gående, mens en anden flok mænd spiller fodbold på sportspladsen bag dem.

De to går søgende langs hegnet, da den ene sparker målrettet til et stykke af det nederste hegn. Det sidder løst, og de to mænd får hurtigt presset sig ud på den anden side.

I skovbrynet finder de tilsyneladende et par skruer, som de med en elektrisk skruemaskine sætter hegnet fast med igen.

Sådan ser blot en af Ole Tranbergs optagelser fra Udrejsecenter Kærshovedgårds omfangshegn ud.

Og den er langt fra enestående. Gennem flere måneder har han filmet, hvordan maskerede mænd forcerer hegnet både ind og ud af centerets område.

- Det er jo udtryk for, at det sejler. Det sejler sgu, lyder det fra Ole Tranberg, da TV 2 besøger ham.

Han er nabo til udrejsecenteret ved Bording i Midtjylland, der gennem de seneste år har fået massiv kritik for at skabe utryghed i lokalområdet.

Jeg tænker ikke, at det bør føre til utryghed

Institutionschef, Kærshovedgård

Kærshovedgård

Beboerne på Kærshovedgård, der drives af Kriminalforsorgen, udgør tre gruppe: 

1. Afviste asylansøgere

2. Udviste kriminelle hvis hjemland ikke ønsker at samarbejde om at få dem sendt hjem.

3. Personer på tålt ophold, som har begået kriminalitet, men som ikke kan sendes hjem på grund af sikkerhedssituationen i deres hjemland.

Beboerne er ikke spærret inde på Kærshovedgård, men de fleste har melde- eller opholdspligt.

Det betyder, at de hver dag eller flere gange om ugen skal melde sig hos myndighederne, ligesom mange skal opholde sig på udrejsecentret om natten.

Fandt allerede hul i hegnet i december

Udrejsecenter Kærshovedgård huser knap 280 afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle.

Ens for dem alle er, at de ikke har opholdstilladelse og skal sendes ud af Danmark.

Mange af beboerne har hårde domme i bagagen, og ifølge BT blev der i perioden 15. december til 24. marts rejst 59 sigtelser mod personer på Kærshovedgård for blandt andet vold og narkosalg.

Beboerne er ikke spærret inde på udrejsecenteret, men har oftest melde- og eller opholdspligt.

Da Ole Tranberg i december opdagede, at maskerede mænd gik rundt nær hans grund, begyndte han at undersøge, hvor de gik hen.

Det førte til, at han fandt det første hul i hegnet, som han tog et billede af og sendte til myndighederne.

Men aktiviteten i området stoppede ikke efter det.

Ved du noget?

Har du særligt kendskab til udrejsecentrene i Danmark, personer på tålt ophold eller andre udviste, er du velkommen til at kontakte journalist Jonas Moestrup via jmoe@tv2.dk eller Kristian Kornø via kkor@tv2.dk

TV 2 møder maskerede mænd

For Ole Tranberg har siden - mange gange om ugen - oplevet maskerede mænd gå rundt langs hans grund. Med et videokamera kunne han således både i januar og februar konstatere, at mændene brugte et nyt hul i hegnet til at komme ind og ud.

Flere gange har han desuden filmet personer, der ankommer eller hentes i biler på den vej, som han deler med Kærshovedgård.

Oplevelserne betyder, at han føler sig utryg ved at færdes i sit eget nærområde.

- Uforvarende kan man jo komme i en situation, hvor man på den ene eller den anden måde kommer til at træde dem over tæerne, og så er jeg sådan set ikke i tvivl om, at så har man da problemer, siger han.

En af mændene er iført samme jakke som ses i overvågningsbilleder fra hegnet ved udrejsecenteret. Mændene siger, de ikke kender til hullet. Video: Jonas H. R. Moestrup

At der stadig er aktivitet i området langs Ole Tranbergs grund, oplevede TV 2 selv, da vi besøgte stedet.

Langs vejen i retning mod Kærshovedgårds hegn kom to maskerede mænd gående. Den ene iført umiddelbart samme jakke, som en af personerne på Ole Tranbergs videoer.

Vi kommer fra TV 2. Må jeg stille et par spørgsmål?

- Nej, vi har ikke tid desværre, siger den ene.

Kender I noget til et hul i hegnet?

- Hul i hegnet? Nej

I kender ikke noget til, at man kan kravle ind og ud der?

- Nej, siger han.

Det kunne være narko for at sælge det inde på centeret

Claus Hilborg, chefpolitiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi

- Det kan ikke være rimeligt

Om mændene selv bor på på Kærshovedgård, og hvorfor de kravler ud og ind gennem et hul i hegnet i stedet for bruge hovedindgangen, kan Ole Tranberg kun gisne om.

Det samme gælder chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg. Han formoder dog, at der ligger kriminel aktivitet bag.

- Det kunne jo være, at de ville have smuglet noget ind. Det kunne være narko for at sælge det inde på centeret, siger han og henviser til, at der ved hovedindgangen udføres stikprøvekontroller af, hvad beboerne tager med ind.

At der kunne være tale om narkotika baserer politiet blandt andet på tidligere fund på centeret.

- Vi laver ransagninger på centeret engang imellem, hvor vi finder ting, der ikke skulle være der. Det kan være tyvekoster, det kan være narkotika i små mængder, siger Claus Hilborg.

Uanset årsagen forarger det Ole Tranberg, at myndighederne ikke gør noget ved hullet i hegnet. Han påpeger, at der er videoovervågning i området.

- Det kan jo ikke være rimeligt for fanden altså, at jeg, der bor ved siden af, kan købe et kamera til 800 kroner og så finde ud af det her, siger han.

Hvis vi lukker mere effektivt, kan beboerne, hvis de vil, finde en anden udvej. Vi kan ikke spærre dem inde

Niels Johan Geil, Institutionschef, Kærshovedgård

Kærshovedgård: Vi er jo alle sammen maskerede

Institutionschefen på Kærshovedgård, Niels Johan Geil, erkender, at hans center har udfordringer med huller i hegnet og kalder det “et enormt problem”.

Han og hans kollegaer gør, hvad de kan, for at dæmme op for problemet, forklarer han. Udfordringen er bare, at de ikke har særligt mange beføjelser.

For beboerne er ikke frihedsberøvede på Kærshovedgård, og derfor må Niels Johan Geils ansatte ikke forhindre beboerne i at forlade centeret.

- Hvis vi lukker mere effektivt, kan beboerne, hvis de vil, finde en anden udvej. Vi kan ikke spærre dem inde, for de er ikke frihedsberøvede, siger Niels Johan Geil.

Kan du forstå, at det skaber utryghed, at det er maskerede personer, der gør det her?

- Jeg tænker ikke, at det bør føre til utryghed. Men jeg kan godt se, at de er maskerede, som vi jo i øvrigt alle sammen er med mundbind i øjeblikket.

Men tror du, at det er det, der er motivet?

- Nej, jeg tænker, at det er, fordi de ikke ønsker at blive genkendt.

Men hvis det skulle være beboere, hvorfor skulle de så maskere sig, hvis de ikke gør noget forkert?

- Det har jeg ikke nogen anelse om. Det kan jeg ikke svare på, siger institutionschefen.

Man hælder en masse penge og menneskelige ressourcer i det, men det gør ingen gavn

Ole Tranberg, nabo til Kærshovedgård

Minister vil ikke stille op til interview

Tilbage hos Ole Tranberg er han frustreret over, at der i gennem flere måneder tilsyneladende ikke bliver gjort noget ved problemerne med hegnet.

Han tolker det, som om at myndigheder og politikere reelt ikke bekymrer sig om lokalbefolkningen i området.

- De kan simpelthen ikke efter min opfattelse forsvare det her system. For det fungerer jo ikke. Man hælder en masse penge og menneskelige ressourcer i det, men det gør ingen gavn. Hverken for os naboer eller for samfundet, siger Ole Tranberg.

TV 2 ville gerne have interviewet Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S), men han ønsker ikke at deltage.

I et skriftligt svar til TV 2 kalder ministeren situationen på Kærshovedgård uholdbar.

- Jeg har derfor bedt myndighederne sikre, at vi får styrket hegnet rundt om Kærshovedgård, så beboerne i stedet bruger den almindelige ind- og udgang, skriver Mattias Tesfaye.

Ifølge ministeren forventer regeringen inden sommerferien at præsentere en plan for at få kriminelle udlændinge væk fra Kærshovedgård.

I 2019 droppede den nye regering den forrige regerings planer om at oprette et udrejsecenter på øen Lindholm. Hvor regeringen i fremtiden påtænker at placere de kriminelle udlændinge, melder Mattias Tesfaye på nuværende tidspunkt ikke noget om.