Samfund

Flere europæiske politikere skriver brev til Mette F.: - Syrien er ikke sikkert

Den danske regerings vurdering, af at Syrien er sikker nok at sende flygtninge hjem til, har skabt overskrifter verden over.

Er området omkring Damaskus i Syrien sikkert nok til, at man kan sende syriske flygtninge hjem til det?

"Ja" vurderer Danmark som det eneste land i Europa udover Ungarn.

Men verden over vokser kritikken af den danske regerings beslutning om at sende syriske flygtninge tilbage til Syrien.

Og nu melder 33 medlemmer af Europa-Parlamentet fra flere forskellige lande sig i koret.

Sammen har de skrevet et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de udtrykker deres skuffelse over den danske regering og beder den om at genoverveje beslutningen.

- Det land kan på ingen måde beskrives som sikkert, skriver de.

- Det er derfor, det enkle slogan "Syria is not safe" (Syrien er ikke sikkert, red.) fortsat er så rigtigt og vigtigt og burde danne grundlag for alle politiske beslutninger i disse sager - også for EU-medlemslandet Danmark.

Blåstempler Assads regime

En af underskriverne er Karen Melchior, der sidder i Europaparlamentet for De Radikale.

Og for hende handler det om mere end de syriske flygtninge, der rammes af regeringens beslutning.

Det handler også om det politiske signal, Danmark sender landets leder, Bashar al-Assad, og resten af verden.

- Den danske regering har valgt den forkerte tilgang, siger hun til TV 2.

- Der er ikke sikkert i Syrien og ved at påstå, at de bare kan rejse hjem, er man samtidig i gang med at blåstemple Assads regime.

- Regimet vil komme og tage mig

I Danmark går flere hundrede syriske flygtninge og venter på, at deres sag bliver afgjort.

En af dem er gartnerimedarbejderen Manal Matar, der kom til Danmark i 2015 og i denne uge gik og afventede, at der fredag faldt en afgørelse i hendes sag.

Men få dage før deadline valgte hun at forlade Danmark sammen med sin mor for at søge opholdstilladelse i et andet land, da hun var bange for at blive sendt hjem til Damaskus eller spendere flere år på et udrejsecenter.

- Mange, som er blevet placeret der, har opholdt sig der i et, to, fem eller ti år. Og jeg har ikke lyst til at spilde mere af mit liv, end det, de allerede har ødelagt, og holde helt op med at leve mit liv, siger hun til TV 2.

Syriske flygtninge mister ophold i Danmark

I øjeblikket får mange syriske flygtninge inddraget deres opholdsgrundlag.

Udlændingemyndighederne revurderer, om cirka 500 syrere fortsat har behov for beskyttelse i Danmark.

Nogle flygtninge har fået asyl på grund af den generelle sikkerhedssituation i Syrien, mens andre har fået asyl, fordi de er individuelt forfulgt. Det er den første gruppe, der får inddraget deres ophold, fordi myndighederne vurderer, at forholdene er forbedret i Damaskus-området.

Inden myndighederne inddrager opholdsgrundlaget vurderer de, om den pågældende kan have andre grunde til alligevel at skulle have beskyttelse, for eksempel hvis personen er individuelt forfulgt eller risikerer overgreb.

Myndighedernes vurdering af situationen i Syrien har mødt hård kritik, og Danmark er det eneste europæiske land, der vil sende flygtninge tilbage.

Og selv om Danmark nu mener, at det er sikkert for Manal Matar og hendes familie at vende tilbage til udkanten af Damaskus, hvor de boede før, er Manal Matar meget uenig.

- Det, jeg frygter, og er sikker på vil ske, er, at regimet vil komme og tage mig, fordi jeg har været meget aktiv på de sociale medier og i nyhederne.

- Vi havde konflikter med regimet, allerede inden vi udrejste, så de vil have fat mig.

Minister kaldt i samråd

Flere af regeringens støttepartier har i løbet af ugen forlangt svar fra udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S).

Og SF har sammen med de radikale kaldt ham i samråd om grundlaget for at inddrage syreres opholdstilladelser.

- Jeg kan sagtens forstå, man som flygtning træffer den beslutning, for der er ikke trygt i Syrien netop nu, og man vil gerne have beskyttelse, siger Carl Valentin, der er udlændingeordfører for SF, til TV 2.

Matthias Tesfaye (S) har afvist at stille op til interviews, men skriver i en mail til TV 2, at der er altid ses på flygtningenes konkrete, personlige forhold, og at afgørelser i asylsager altid træffes ud fra et forsigtighedsprincip.

- Jeg forstår sagtens, at det rører os alle sammen at høre historierne fra afviste asylansøgere. Men vi kan heller ikke sige ja til alle. Det vil i praksis betyde fri indvandring. Det kan vores samfund ikke holde til, skriver han.