Coronavirus

400 demonstranter samlet til genåbningsfest: - Coronavirus er opblæst

Danskere i alle aldre og fra alle dele af landet var lørdag samlet for at demonstrere mod regeringens coronahåndtering, som de kalder for 'vanvittig'.

Pølsemanden langer hotdogs over disken til sultne børnefamilier. Og pensionister sidder i deres medbragte klapstole og nyder en kop kaffe i solen. Dannebrogsflagene svajer i luften.

Det ligner ethvert andet lørdagsarrangement. Men det er det ikke.

Det er en genåbningsfest og demonstration arrangeret af Frihedsbevægelsens Fællesråd for at markere, hvad de kalder "genstarten af Danmark".

Det har fået godt og vel 400 danskere til at møde op på Bertel Thorvaldsens Plads i indre København for at høre musik, danse og samles med andre kritikere af coronarestriktionerne.

En af dem er Keld Jørgensen Schmidt.

Han har i dagens anledning formet en hat af stanniolpapir for at gøre grin med dem, der kalder ham og hans meddemonstranter for sølvpapirshatte.

- Ved du ikke, hvad de kalder os? Det er jo jer medier, der er med til at gøre os til sølvpapirshatte, fordi I taler os ned, siger han til TV 2.

Det, der foregår lige nu, er vanvid

Keld Jørgensen Schmidt, demonstrant

Sammen med sin kone Jette Larsen er Keld Jørgensen Schmidt kørt fra Fyn for at ’feste’ sammen med de andre fremmødte og vigtigst af alt melde fra over for resten af samfundet.

- Det, der foregår lige nu, er vanvid. Hvorfor skal raske mennesker lade sig teste? Hvorfor skal vi gå med mundbind, når der er beviser for, at det overhovedet ikke virker? spørger han med ivrig stemme til undertegnede journalist.

- Coronavirus er ikke en naturlig sygdom

Tidligere demonstrationer under pandemien har vist billeder af sortklædte, maskerede mænd, der under tonerne til slagsange og voldsomme kampråb har vandret gennem de københavnske gader.

Men hvor mange af de foregående demonstrationer er endt i voldelige optrin og anholdelser, er dagens demonstration en skarp kontrast til dette.

Her er danskere i alle aldre og fra alle dele af landet. De fleste med et håb om at få fleres øjne op for det bedrag, som regeringen og myndighederne ifølge dem har udsat den danske befolkning for.

- Coronavirus er opblæst, siger 23-årige Andreas Kruse til TV 2.

Han er sammen med to af sine venner mødt op for at vise sin modstand mod den danske regerings håndtering af pandemien.

Andreas Kruse tror ikke på, at coronavirus er en naturlig sygdom, der er opstået på et madmarked i Wuhan i Kina, som et forskerhold fra WHO ellers har fundet mest sandsynligt.

Derimod er han af den overbevisning, at virussen er udviklet og spredt af det kinesiske kommunistiske regime, som har betalt for at få den lavet på et canadisk laboratorie - en påstand som blandt andre tidligere USA-præsident Donald Trump har støttet op omkring.

Folk tør ikke møde op

Jette Larsen, demonstrant

De fleste demonstranter, som TV 2 taler med, understreger dog, at de hverken anfægter coronavirussens eksistens eller oprindelse.

Medbragt lænket dukke af Mette Frederiksen

Lidt efter klokken 12 samles en folkemængde på midten af pladsen.

I centrum står betonarbejderen Benjamin Nor Larsen iklædt pilotbriller, læderjakke og med en øl i hånden. Ved siden af sig har han et bur, hvori en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) står fastlænket.

Under en Men in Black-demonstration 23. januar blev en dukke af statsministeren brændt af. Tre mænd blev efterfølgende anholdt, og Benjamin Nor Larsen fortæller til TV 2, at han blandt andet har medbragt dukken for at vise sin sympati med de tre mænd.

Andre demonstranter angiver årsager som "epidemilov", "tvangsvaccination", "Bill Gates", "WHO" og "grundlovsovertrædelser, når TV 2 spørger dem, hvorfor de havde valgt at deltage i demonstrationen.

Kritiske over for de etablerede medier

Mange af de fremmødte takker pænt nej tak til at snakke med TV 2.

Hvad enten man spørger den unge mand i den orange kedeldragt med en Mette Frederiksen maske foran ansigtet, eller moren, der har taget sin lille datter med i Christianiacyklen, er villigheden til at snakke med en journalist ikke stor.

- Folk tør ikke møde op, siger Jette Larsen, kone til Keld Schmidt Jørgensen, og tilføjer, at hun mener, at mange flere danskere er imod restriktionerne, men ifølge hende er bange for at komme i konflikt med deres nærmeste, hvis de fortæller om det.

Jette Larsen vil heller ikke lade sig fotografere til artiklen, da hun har hørt historier om andre, der er blevet truet med at få billeder af dem til demonstrationer sendt til deres arbejdsgivere.

Det er ikke første gang, at Frihedsbevægelsens Fællesråd inviterer til genåbningsfest. 11. marts skulle den første genåbningsfest oprindeligt have været afholdt, men den blev aflyst på grund af dårlige vejrforhold.

Genåbningsfesten er sat til at vare frem til klokken 23.00 lørdag aften. Københavns politi melder fortsat om fredelige forhold, da TV 2 snakker med dem klokken 19.30.