Coronavirus

Venstre klar til at kæmpe imod restriktionerne, der kan forhindre store festivaler

Alt for stram regeltolkning truer sommerens festivaler, mener Venstre.

Fredag var ikke nogen god dag for de mange tusinde danskere, der havde klynget sig til et håb om at komme til Roskilde Festival, Copenhell eller en anden af de store festivaler til sommer.

Sagt på festivaldansk var fadølsbægeret nok mere halvt tomt end halvt fyldt, da anbefalingerne fra regeringens ekspertgruppe var landet.

Festivalerne får ingen muligheder

Og fra Venstre er man klar til at give arrangørerne støtte i kampen for at kunne byde publikum velkommen i 2021. Her er man klar til at åbne langt mere, end hvad ekspertgruppen lægger op til.

- Vi synes, man ser begrænsninger i stedet for muligheder. Planen er for rigid, smittetallene er lave og danskerne har vist, at de kan opføre sig ordentligt, og det åbner slet ikke nogen mulighed for festivalerne, siger Kim Valentin, der er kulturordfører for Venstre, til TV 2.

Festivalarrangørerne ser det som en umulighed at gennemføre på de givne præmisser.

Udspillet fra ekspertgruppen anbefaler, at publikum skal deles op i sektioner af op til 2000 mennesker. Samtidigt må kun 10.000 mennesker være samlet på én festival. Derudover vil det ifølge anbefalingerne ikke være muligt at gennemføre festivaler med campingområder og overnatning.

Mange ting er mulige

Kulturminister Joy Mogensen (S) erkender, at danskerne ikke kommer til at valfarte til festival som før pandemien.

- Det handler om, hvad der kan lade sig gøre. Mange ting er mulige, og jeg er glad for, at ekspertgruppen har bygget på mange af de ting, branchen selv har spillet ind med, siger Joy Mogensen til TV 2.

Hos Dansk Live, som er interesseorganisation for Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Tinderbox, Roskilde Festival og Nibe Festival, slår man ikke de optimistiske toner an efter ekspertgruppens anbefalinger.

- Vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende størstedelen af sommeren, som betyder, at vi ikke kan holde vores festivaler i 2021 – og vi har brug for en klar udmelding nu, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Live.

- Snakker man med festivalerne, er det ikke nok at kunne have mulighed for at lukke 10.000 personer ind. Det betyder, at festivalerne enten må lukke eller decimere, så de dermed får en besværlig drift. Og det er ikke godt nok, siger Kim Valentin.

Superligaen som eksempel

Kulturministeren hæfter sig ved, at ekspertgruppen har skelet til Superligaen, hvor man netop er begyndt at lade publikum i begrænset omfang komme tilbage på tribunerne.

- De erfaringer, vi har fra superliga-ordningen er blevet et bærende princip, og sektionering med et siddende publikum er blevet et bærende princip. Kan man det, er der faktisk ikke antalsbegrænsning. Det havde vi ikke turdet håbe på for bare kort tid siden, siger Joy Mogensen, som erkender, at betingelserne er "nedslående" for de helt store begivenheder som for eksempelvis Roskilde Festivalen.

Fra festivalen på Dyrskuepladsen ved domkirkebyen Roskilde ringer klokkerne da også for en aflysning.

- Vi kan ikke se nogen anden konklusion, end at der fortsat vil være restriktioner. Restriktioner som betyder, at det ikke kan lade sig gøre at afholde Roskilde Festival. Det er fuldstændigt ubærligt. Men det er dér, vi er endt, skriver Roskilde Festivalen i en pressemeddelelse.

SF mener ikke, at man bør gå imod ekspertgruppens anbefalinger. Men det haster med at komme til forhandlingsbordet.

- Det vigtigste er nu, at vi får en hurtig politisk beslutning, og derfor er det utilfredsstillende, at der ikke er indkaldt til forhandlinger endnu. Der burde være lavet en plan. For det er et urimeligt inferno af ingenting, man har budt arrangørerne indtil nu, siger SF’s kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk.

Nogle festivaler har set mulighed for at gennemføre koncerter i løbet af sommeren.

Grøn Koncert har foreslået kun at lukke 10.000 gæster ind i 10 forskellige zoner med 1000 personer i hver med egne madboder, ølboder og toiletter.

Samtidig lever håbet endnu for Smukfest sidst på sommeren, hvis vaccinationsprogrammet følger det nuværende skema, som er sat til at være gennemført i uge 31. Det er den samme uge, som Smukfest er sat til at finde sted.