Store festivaler kan ikke gennemføres som planlagt, siger ekspertgruppe

Ifølge anbefalingerne vil det ikke være muligt at gennemføre festivaler med campingområder og overnatning.

Roskilde Festival og en række af sommerens store musikfestivaler kan ikke gennemføres som planlagt.

SĂĄdan lyder det i en vurdering fra en ekspertgruppe under Kulturministeriet og Erhvervsministeriet.

Ekspertgruppen anbefaler en række restriktioner, indtil den danske vaccineplan er gennemført. Og beslutter politikerne at rette sig efter anbefalingerne, kan det stikke en kæp i hjulet på blandt andet NorthSide, Tinderbox og Roskilde Festival.

Minister: Nu skal partierne se pĂĄ ekspertgruppens arbejde

Ekspertgruppen anbefaler nemlig, at publikum skal deles op i sektioner af op til 2000 mennesker. Samtidig må kun 10.000 mennesker være samlet på én festival.

Derudover vil det ifølge anbefalingerne ikke være muligt at gennemføre festivaler med campingområder og overnatning.

- Ekspertgruppen har nu afleveret sine anbefalinger til, hvordan der kan afholdes koncerter, festivaler og andre større arrangementer sundhedsmæssigt forsvarligt. Nu skal partierne se på ekspertgruppens arbejde, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

- Det handler om, hvordan vil kan sikre, at de store begivenheder kan lade sig gøre. Det bliver ikke, ligesom det plejer, det står tydeligt ifølge ekspertgruppen. Men vi skal prøve at se, hvad der kan lade sig gøre, siger hun til TV 2.

Brancheorganisation: Brug for udmelding nu

Hos Dansk Live, som er interesseorganisation for Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Tinderbox, Roskilde Festival og Nibe Festival, er man ikke optimistisk efter ekspertgruppens anbefalinger.

- Som festivalarrangører appellerer vi kraftigt til, at regeringen arbejder hurtigt med behandlingen af de anbefalinger, som ekspertgruppen for store arrangementer netop har afleveret. For vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende størstedelen af sommeren, som betyder, at vi ikke kan holde vores festivaler i 2021 – og vi har brug for en klar udmelding nu, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Live.

Roskilde Festival skriver i en pressemeddelelse, at det ikke er realistisk at gennemføre festivaler på baggrund af anbefalingerne.

- Vi har på baggrund af anbefalingerne meget svært ved at tro, at det er realistisk at gennemføre festivaler i Danmark før sidst på sommeren. Vi kan ikke se nogen anden konklusion, end at der fortsat vil være restriktioner. Restriktioner som betyder, at det ikke kan lade sig gøre at afholde Roskilde Festival. Det er fuldstændigt ubærligt. Men det er dér, vi er endt.

Stadig hĂĄb for mindre festivaler

For flere af de mindre festivaler er der dog hĂĄb forude.

Grøn Koncert har allerede foreslået kun at lukke 10.000 gæster ind i 10 forskellige zoner med 1000 personer i hver.

Ved hver koncert bliver publikum inddelt i ti sektioner, der kan skaleres op og ned efter myndighedernes anbefalinger, med egne madboder, ølboder og toiletter.

Samtidig er håbet endnu ikke tabt for Smukfest sidst på sommeren, hvis vaccinationsprogrammet følger det nuværende skema, som er sat til at være gennemført i uge 31. Det er den samme uge, som Smukfest er sat til at finde sted.