Samfund

Odense Kommune dropper Nemlig.com – flere kommuner overvejer at gøre det samme

En række af landets kommuner er klar til at afbryde samarbejdet med Nemlig.com og dets moderselskab.

Efter beskyldninger om dårlige arbejdsforhold har Odense Kommune bedt en række af sine afdelinger og institutioner om at stoppe med at handle hos Nemlig.com.

Det bekræfter Odense Kommune over for Fagbladet 3F.

Kommunens institutioner har fra 1. marts 2019 til 31. marts 2021 brugt 1,47 millioner kroner på at handle hos den online dagligvarehandel.

På baggrund af afsløringer om ansattes dårlige arbejdsmiljø hos Nemlig.com har Enhedslisten i Odense rettet henvendelse til forvaltningen om sagen.

- Vi er glade for, at det bliver stoppet. Vi skal ikke samarbejde med virksomheder, der behandler sine ansatte på den måde, siger byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense Kommune Reza Javid til Fagbladet 3F.

Flere kommuner truer med at opsige kontrakt

Også en række andre kommuner overvejer at afbryde samarbejdet med onlinesupermarkedet.

Ifølge en rundringning, som netmediet A4 har foretaget, har 40 danske kommuner et samarbejde med selskabet Intervare, der er ejer af Nemlig.com, og leverer dagligvarer til ældre, syge og handicappede borgere.

Men hos blandt andet Greve Kommune er man klar til at opsige kontrakten, hvis de ansattes vilkår ikke lever op til arbejdsmiljøregler og overenskomster. Derfor skal sagen nu drøftes i Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget.

- Hvis Greve Kommune får viden om, at leverandørerne ikke lever op til indgåede vilkår, kan kommunen pålægge leverandøren bod eller opsige kontrakten, oplyser Greve Kommune til A4 Arbejdsmiljø.

Samtidig har Københavns Kommune iværksat en kontrol med arbejdsvilkårene i Intervare.

Den kontrol afventer blandt andre Frederiksberg, Hillerød, Roskilde og Fredericia Kommune resultatet af, inden de selv tager stilling til samarbejdet.

Ansatte havde ikke tid til toiletbesøg

Intervare deler blandt andet lagerhal og lagerarbejdere med Nemlig.com. Og ifølge Dagbladet Politiken kører nogle af Nemlig.coms chauffører også for Intervare.

Gennem de seneste uger har avisen kunnet fortælle om kritisable arbejdsforhold hos Nemlig.com.

Her blev virksomheden anklaget for at overvåge og bedømme medarbejdere, der kunne risikere en reprimande eller fyreseddel, hvis det ikke gik hurtigt nok.

Blandt de mange anklager mod Nemlig.com er der beskrivelser af en tavle, hvor medarbejdere rangeres efter deres arbejdsindsats. Ifølge Politiken betyder tavlen og det høje tidspres blandt andet, at der ikke er tid til at tage pauser – ikke engang for toiletbesøg.

Direktør afviser kritik: - Selvfølgelig kan man gå på toilettet

Nemlig.coms direktør, Stefan Plenge, afviste dog i sidste uge de "voldsomme beskyldninger" og understregede, at han ikke kan genkende det billede, der bliver tegnet af hans virksomhed.

- Selvfølgelig kan man gå på toilettet. Selvfølgelig kan man gå ud og ryge eller tage en drikkepause, sagde han til 'Go' aften LIVE'.

Alligevel vedkender Stefan Plenge, at coronapandemien skabte så stor og pludselig efterspørgsel, at Nemlig.com var nødt til at ansætte massevis af nye medarbejdere – hele 600 personer på 7 uger.

Ifølge direktøren har Nemlig.com ikke været god nok til at tage hånd om de nye ansatte.

- Jeg anerkender 100 procent, at nogle medarbejdere har haft nogle oplevelser, de ikke har været glade for. Det er også derfor, vi straks begyndte at ændre på tingene, da vi hørte om det sidste år, sagde han.