Samfund

Sygeplejersker håber på patienters støtte til strejke: Vi vil ikke tage nogen gidsler

Sygeplejerskerne har fået nok og varsler strejke i maj.

43-årige Maria Gade Madsen, som til dagligt arbejder på akutsengeafsnittet på Regionshospital Nordjylland, er fuldstændig enig i, at Sygeplejerådet varslede strejke.

Det fortæller hun til TV 2.

- Det er det eneste våben, vi har i forhold til at presse arbejdsgiverne til at få noget mere ud af posen. Så fuld opbakning til, at vi er nået dertil, siger Maria Gade Madsen, der er blandt de 47,3 procent, som har stemt nej til overenskomsten i håbet om, at de kan forhandle sig til noget bedre.

Den varslede strejke fremgår af en pressemeddelelse på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Her kan man også læse, at hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd (DSR) har besluttet at varsle konflikt for 10 procent af medlemmerne ansat i kommune- og regionsregi.

Konsekvensen af konfliktvarslet kan i sidste ende blive en strejke, der kan begynde mellem 20. og 21. maj, hvis ikke man har fundet en løsning inden da.

Maria Gade Madsen er også parat til at nedlægge arbejdet i protest. Og selvom hun medgiver, at det er ærgerligt, og at "ingen sygeplejerske ønsker at tage patienter som gidsler", så er nok nok.

- Vi har et 50 år gammelt lønefterslæb, som ikke er blevet løst. Vi er fyldt op. Der skal ske noget markant, siger hun.

Maria Gade Madsen mener, at sygeplejerskerne er blevet straffet i reguleringsordningen for at tage ekstra vagter under coronakrisen, og det er ikke rimeligt.

- Det har udmøntet sig negativt. Det private arbejdsmarked har stået stille, siger hun.

Meget frækt at sige

I København holder Louise Mønster også fast i sit nej.

Udover at være sygeplejerske er hun også afdelingstillidsmand på Rigshospitalet og kredsbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, og hun mener, at det er tid til at trække en grænse.

- Et nej er et nej, og sygeplejerskerne har fået nok, siger hun.

Udnytter I situationen nu, hvor der er brug for sygeplejerskerne?

- Jeg synes, det er meget frækt at sige, at sygeplejersker på noget tidspunkt udnytter et moment. Vi forhandler overenskomster hvert 3. år. Vi tager ingen gidsler, vi forhandler på vores ret ifølge overenskomsten - og retten er også at strejke, hvis man ikke er enig, svarer Louise Mønster.

Hun ønsker at pille corona ud af overenskomsten, således at sygeplejerskerne ikke bliver ramt af negativ regulering. Hvis det sker, tror hun, at "vi kan komme rigtig langt i overenskomsten".

- Det er vel i orden, at vi får honorering for alt det arbejde, vi har lagt. Hvorfor skal vi så betale overarbejde tilbage i en negativ reguleringsordning. Det synes jeg bare ikke er fair, siger Louise Mønster.

Hvad vil du sige til de patienter, som måtte blive ramt?

- Jeg vil inderligt håbe, at de kan se mening i, at når vi arbejder over, skal vi også lønnes for det. At de vil støtte op om vores kamp, og at læger og andre faggrupper også vil støtte os.

Lønstigning på 5 procent over tre år

Konfliktvarslet kommer, fordi et flertal af sygeplejerskerne for en måned siden stemte nej til det udkast til en ny overenskomst, der var blevet forhandlet frem i forbindelse med OK21.

Som en del af OK21-aftalen var der lagt op til, at sygeplejerskernes løn skulle stige med 5,02 procent over de næste tre år. Men særligt denne del har mødt kritik, da sygeplejerske ikke mener, at det er nok.

47,3 procent af sygeplejerskerne stemte nej, mens 46,5 procent stemte ja. Det var dog kun lidt mere end halvdelen af Dansk Sygeplejeråds medlemmer, der stemte.