Operation X

'Operation X' forsøgte at lave beton som i skandalehøjhus

Vært Morten Spiegelhauer var overrasket over det resultat, som hans forsøg med at blande beton endte med.

Fundamentet under det skandaleramte højhusbyggeri på Njals Tårn på Amager i København er så dårligt, at det ifølge eksperter er decideret ubrugeligt.

Teknologisk Institut foretog i foråret en række prøver af betonen i fundamentet fra det 86 meter høje tårn, og læsningen tog pusten fra eksperter landet over.

- Første gang jeg så den rapport, der blev jeg noget rystet. Hvis ikke det var blevet opdaget, så var der mennesker, der var flyttet ind. Det er uhyggeligt, siger Bjarne Christian Jensen, professor emeritus i bygningskonstruktioner, til TV 2.

I programmet 'Operation X: Milliardæren og den døde direktør' følger tv-holdet Teknologisk Instituts analysering af boreprøver af betonen fra Njals Tårn i en trykprøvning. Og konklusionen er klar: Styrken i fundamentet er al for lav.

Betonens styrke skulle efter byggetilladelsen være 35 megapascal (MPa), men var kun 12 MPa – helt ned til 5,4 MPa, hvilket ikke engang kan bruges til at bygge et almindeligt etplans parcelhus med.

- Det er ikke konstruktionsbeton. Jeg aner ikke, hvordan de bærer sig ad med at komme så langt ned, siger Bjarne Christian Jensen.

Skræmmende resultat

I 'Operation X'-programmet forsøger Morten Spiegelhauer selv at lave en lige så dårlig beton, som entreprenøren bag det skandaleramte byggeri, Bach Gruppen, har anvendt til højhuset på Amager. Ud fra byggemarkedernes dårligste kvalitet af betonblanding, der egentlig er beregnet til at støbe postkasser og lignende med, tilsatte 'Operation X' de samme ingredienser, som man har fundet i fundamentet under Njals Tårn. Det krævede nogle lidt særlige ingredienser.

Ingredienser til 'Operation X's beton

Morten Spiegelhauer blandede selv beton, der viste sig at være stærkere end Bach Gruppens.

Han fulgte den opskrift, som Bach Gruppens datterselskab benyttede ifølge boreprøver fra Njals Tårn.

Følgende ingredienser blev brugt:

  • Vand
  • Stolpebeton
  • Teglsten
  • Metalsplinter
  • Gummifuger
  • Plastik
  • Byggeaffald der normalt ikke hører hjemme i beton
  • Genbrugsbeton der ikke må bruges til fundament til et højhus, men som ikke desto mindre blev fundet i boreprøver fra Bach Gruppen i Njals Tårn

Men betonen skulle vise sig at være stærkere end dele af fundamentet under tårnet.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle tænke, men jeg blev rigtig overrasket over resultatet, siger Morten Spiegelhauer og uddyber:

- Dels benyttede jeg den dårligste betonblanding overhovedet, og desuden gjorde jeg mig ikke umage for at lave en god beton. Jeg er ikke professionel og har ikke styr på blandingsforholdene.

Resultatet endte med en trykstyrke på 6,2 MPa – altså bedre end den laveste måling fra Njals Tårn. Men den imponerede dog ikke professor emeritus Bjarne Christian Jensen.

- Det er ikke en god beton. Den kan jo næsten ingenting bære, siger han og ryster på hovedet.

Afdød direktør får skylden

Resultatet viser, at der ikke har været styr på de grundlæggende ting i forbindelse med støbningen af fundamentet, mener Operation X-værten.

- Bach Gruppen er et professionelt entreprenørfirma, og ifølge eksperterne skal styrkerne i konstruktionsbetonen være langt højere, siger Morten Spiegelhauer.

Nu er det store spørgsmål, hvem der har ansvaret for det dårlige fundament.

Bach Gruppen har beskyldt den nu afdøde direktør for deres datterselskab BG Beton, Henrik Steffensen, for at bære hovedansvaret for den dårlige beton.

Men i 'Operation X' kommer flere kilder med en helt anden forklaring.

Du kan se mere om skandalen i 'Operation X: Milliardæren og den døde direktør' torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.