Samfund

Hundredvis spiste giftigt kød i flere år – allerede for syv år siden advarede rapport om problemet

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Miljøstyrelsen og kommunen er uenige om ansvaret, og samtidig er ministeren kaldt i samråd om sagen.

Det kunne være undgået, at flere hundrede medlemmer af Korsør Kogræsser og Naturplejeforening har spist kød, der indeholder det kræftfremkaldende stof PFOS.

Allerede i 2014 påpegede en rapport fra Miljøstyrelsen nemlig, at der kunne være problemer med forurening i området.

Foreningen har gennem de seneste 15 år haft køer græssende på en eng ned mod et vandløb, hvor den lokale brandskole frem til 2008 var skyld i en omfattende forurening.

Men på trods af, at der eksisterede en rapport, var der ingen, der fortalte foreningens medlemmer om de mulige problemer.

- Det er ubærligt at tænke på, hvad vi kunne have været skånet for, hvis det her var blevet fulgt til dørs af de rigtige myndigheder, siger formand Kenneth Nielsen, der har spist kød fra engen i 15 år.

Samtidigt kalder han det "katastrofalt" og "under al kritik", at man ikke har gjort noget, når man har været opmærksom på det siden 2014.

Forurening ikke undersøgt

Stoffet øger ikke bare risikoen for kræft, det giver også hormonforstyrrelser, lavere fødselsvægt og et dårligere immunforsvar. I kødet fra det græssende kvæg blev der konstateret en mængde, der er 63 gange højere, end hvad der er det tålelige indtag af PFOS for mennesker.

På baggrund af rapporten fra 2014 anbefalede Miljøstyrelsen, at Slagelse Kommune, der er den ansvarlige kommune, undersøgte drikkevand og grundvand for forurening, men da der ikke var drikkevand i området, blev det ikke undersøgt.

- Vores fokus har været på drikkevandet og ikke på jordforureningen, det er det, vi er blevet anbefalet af myndighederne at gøre, så vi har fulgt myndighedernes anbefalinger, siger Jette Jungsberg, der er afdelingsleder i Center for Miljø, Plan og Teknik i Slagelse Kommune.

Samtidig understreger hun, at de i bagklogskabens lys ville ønske, at de havde haft fokus på jordforurening tidligere.

Styrelse sender bolden retur

I Miljøstyrelsen mener de omvendt, at de har gjort de pågældende kommuner, der blev undersøgt i rapporten, opmærksomme på, at brandøvelsespladserne kunne være forurenet med det kræftfremkaldende stof.

- Vi skrev ud til kommunerne med det samme. Vi havde et særligt fokus på drikkevand, men vi skrev også, at der var risiko for de her jord- og grundvandsforureninger med det her stof, siger Jane Hansen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

På baggrund af sagen fra Slagelse Kommune vil styrelsen nu se på, om der er brug for yderligere tiltag.

- Det er klart, at når der kommer sådan en sag, så skal vi selvfølgelig se på, om der kan være andre grunde, der også er forurenede på samme måde, om der er en risiko andre steder, siger Jane Hansen.

Minister kaldt i samråd

Venstres miljøordfører Jacob Jensen har sammen med sin partikollega Stén Knuth indkaldt miljøminister Lea Wermelin til samråd om sagen.

Derudover nedsatte Region Sjælland 10. marts en arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus, der skal vurdere, hvordan de kan hjælpe de borgere, der har spist kødet.

Arbejdsgruppen bliver nedsat på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, der står for at undersøge personer i regionen med risiko for helbredspåvirkning efter en kemisk eksponering.