Samfund

Festivalsæsonen er på trapperne - sådan vurderer tre eksperter mulighederne

Eksperter har forskellige udlægninger af, hvad de mener, der er forsvarligt at afholde.

Landet over står festivaler, byfester og andre store arrangementer fortsat uden afklaring på, hvad der kan finde sted og hvornår, og flere er begyndt at aflyse.

En skæbnedag kan dog være lige om hjørnet. Myndighederne er sammen med en ekspertgruppe på vej med forslag til, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

Selvom aftalen om genåbning lægger op til en afskaffelse af det udendørs forsamlingsforbud 11. juni og en hel genåbning, når sårbare borgere og alle over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik. Men der er en undtagelse for større arrangementer som for eksempel sommerens festivaler, der ifølge aftalen fortsat kan være underlagt restriktioner.

Tre professorer, der beskæftiger sig med covid-19, giver her deres bud på, hvad der kan lade sig gøre. De tre er henholdsvis Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin. Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet og Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet.

Tror du på mindre festivaler i maj?

Søren Riis Paludan: Mit bedste bud er, at det begynder at være sundhedsmæssigt forsvarligt fra sidst i maj. Men spørgsmålet vedrørende Johnson & Johnson-vaccinen skaber en del usikkerhed for de præcise datoer lige nu.

Hans Jørn Kolmos: Vi har jo et forsamlingsforbud, som også er fremskrevet, og det harmonerer ikke med festivalerne. Så jeg tror ikke ikke meget på det i maj. Det er nok for tidligt, når vi taler festivaler.

Allan Randrup Thomsen: Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre. Vi er ikke færdige med at vaccinere dem over 50 på det tidspunkt, og mange af dem, der kommer på festivaller, er jo yngre målgrupper. Det eneste der kan tale for, er at man bliver testet inden man kommer ind og samtidig lave opdelte zoner som ved fodbold.

Årets Roskilde Festival har oddsene imod sig, ifølge flere af eksperterne.

Tror du på Roskilde og NorthSide i juni?

Søren Riis Paludan: NorthSide har jo den fordel, at der ikke er campingplads, men at du går tilbage til din lejlighed, eller hvor du ellers sover. Roskilde Festival har nok alle argumenter imod sig. Der er mange, de er tætte, og de sover sammen. Man kunne godt se på et format med færre deltagere eller tænke i negative tests før og under festivalen, selvom det vil kræve en del logistik.

Hans Jørn Kolmos: Jeg synes, det er meget meget tidligt. Man kan aldrig vide, hvad politikerne og myndighederne finder på. For der kommer jo en diskussion og et pres. Med den forsigtighedsstrategi, vi har lagt, vil det være ærgerligt at snuble ved at lade smitten sprede sig blandt alle dem under 50, der ikke er blevet vaccineret.

Allan Randrup Thomsen: Stadigvæk meget usikkert også i begyndelsen af juni. I princippet skal man nærmest forlange en negativ antigentest hver dag. Men det hele kommer an på, hvad regeringens ekspertgruppe kommer frem til. Roskilde Festivalen ser jeg som meget problematisk. Der er mange mennesker over flere dage. Hvis du kommer med en negativ lyntest, kan du ikke være sikker på, at du ikke smitter den næste dag. Måske det kan lade sig gøre, men mit store problem er størrelsen.

Har du billet til Skanderborg Festival ser det ifølge eksperterne lovende ud.

Skanderborg i august?

Søren Riis Paludan: De burde bare kunne køre derudaf. Det er omtrent samtidig med, at den nuværende vaccinationskalender ser sin slutning. Hvis vi ikke her er tilbage til normalen med et frit samfund, så har vi et gigantisk problem, hvor vi har accepteret en verden med restriktioner som normalen.

Hans Jørn Kolmos: Der begynder det at lysne for mig. Hvis de 16-30-årige også er færdigvaccineret, kan man jo godt åbne en festival, mod fremvisning af coronapas. Men jeg vil se det, før jeg tror det, når det kommer til at vaccinationskalenderen og de scenarier, den lægger op til.

Allan Randrup Thomsen: Det er eneste af de nævnte scenarier, der for mig at se kan nå det - antaget at vi vaccinationskalenderen holder stik, så alle er færdigvaccineret. Men jeg vil stadig kombinere det med en negativ test, da ingen vacciner er 100 procent sikre. Men jeg er meget forbeholden overfor begivenheder i størrelsesorden 10-20.000 og opefter.