Dagens overblik

Dagens overblik: Sygeplejerskerne varsler konflikt, men håber på forhandlinger

Amerikansk CO2-løfte. Udenrigsministeriet vil hente pige hjem fra Syrien. Kina og Rusland vinder atomkapløbet, og så bliver andet vaccinestik udskudt.

Det startede i bogstavelig forstand som en rigtig lortedag, da en lastbil med 36.000 liter gylle kørte galt ved Sdr. Felding øst for Tarm.

Der var fare for, at gyllen ville forurene vandløb og søer i området, men heldigvis fik det lokale beredskab styr på udslippet.

Vi starter i en anden del af beredskabet, hos sygeplejerskerne, der i dag varslede konflikt.

Velkommen til.

Strejkevarsel

Efter et snævert flertal stemte nej til den overenskomstaftale, der blev indgået tidligere på året, valgte Dansk Sygeplejeråds (DSR) Hovedbestyrelse i dag at sende et konfliktvarsel til arbejdsgiverne.

Sygeplejerskerne mener ikke, at udsigten til en lønstigning på fem procent over de kommende tre år er tilstrækkelig. Ultimativt kan det altså ende med en strejke.

Ifølge DSR-formanden er det dog ikke målet. I stedet håber hun, at strejkevarslet kan bringe parterne sammen i ”reelle forhandlinger”.

USA vil halvere CO2-udslip

Præsident Joe Biden har indkaldt Danmark og en række andre lande til et virtuelt klimatopmøde i dag og i fredag.

Og her er der godt nyt for verdensborgere, der er bekymret for de stigende temperaturer, for USA har i sinde at halvere deres udslip af drivhusgasser inden 2030.

Målsætningen er dog ikke bindende, men ventes at blive brugt som et af nøgleelementerne ved topmødet.

Ministerie vil hente syg pige hjem

Udenrigsministeriet tilbyder nu at evakuere en fireårig pige, der har fået posttraumatisk stress i en syrisk fangelejer, til Danmark.

Moderen, der er en etnisk dansk kvinde fra Nordvestsjælland, vil dog ikke lade pigen rejse uden hende, hvilket er en forudsætning for, at de danske myndigheder vil hente den syge pige hjem.

Flere eksperter har tidligere udtalt, at moderen af hensyn til den 4-åriges behandling bør følge med til Danmark. Alternativt kan pigen ende op med alvorlige og varige mén.

Atomkapløb

En højtstående admiral i det amerikanske militær advarer nu om, at Kina og Rusland er ved at overhale USA’s atomvåbenlager.

Mens russerne er 80 procent i mål med udviklingen og moderniseringen af deres atomprogram, så er USA slet ikke kommet i gang, lyder det. Kritikken fra admiralen er mest for at gøre opmærksom på fremtidige problemer, for lige nu kan USA godt modstå truslerne fra både Kina og Rusland.

En fuld opgradering og modernisering af det amerikanske atomprogram vil løbe op i 1,2 billioner dollars (7.423.404.000.000 kroner), konkluderede en rapport fra Kongressens budgetkontor i 2017.

Vaccinestik udskydes

Perioden mellem det første og andet stik med vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna bliver forlænget fra tre og op til seks uger. Det betyder, at danskerne vil få en invitation til coronavaccination en uge tidligere end planlagt.

Dermed kan flere danskere få det første vaccinestik hurtigere, og immuniteten i befolkningen kan øges.

Datoen, for hvornår alle danskere er færdigvaccineret, er i den seneste vaccinationskalender fra 14. april uændret og sat til 8. august.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor en godt tyve ældre borgere var mødt op til en omgang ”rollator-træning”. Tiltaget i Tune skal skabe et fællesskab for ældre borgere, der har været alene og isoleret som følge af coronarestriktionerne.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.