Bramfri

Ilse Jacobsen 2,5 år efter shitstorm: - Der må være nogen, der sidder med lidt dårlig samvittighed

Skulle der nogensinde blive rejst en statue i Hornbæk af gummistøvledronningen, ønsker hun teksten "jeg er bare mig" indgraveret.

Googler du forretningskvinden og iværksætteren Ilse Jacobsen, bliver du mest af alt mødt af gummistøvler, regnfrakker og webshops, der forhandler det populære mærke af samme navn.

Sådan var det ikke i efteråret 2018, hvor den såkaldte gummistøvledronning fra Hornbæk befandt sig i en regulær shitstorm.

Startskuddet var en artikel i Berlingske, hvor 25 ansatte fremførte harsk kritik af Ilse Jacobsen, hendes ledelsesstil og arbejdsforholdene i virksomheden Ilse Jacobsen Hornbæk. Nogle stod frem med navn, andre var anonyme.

Ilse Jacobsens ellers velpolerede ry krakelerede, og som en blandt flere konsekvenser måtte hun trække sig fra det populære DR-program 'Løvens Hule'.

Nu, to og et halvt år senere, stiller Ilse Jacobsen for første gang op på tv og fortæller sin version. Spørgsmålet er, om hun egentlig angrer? Mener hun, at anklagerne havde noget på sig?

Det undersøger TV 2 i programmet 'Bramfri', hvor vi går tæt på de mennesker, som fylder i det danske nyhedsbillede.

- Så kan jeg godt være rap i kæften

Anklagerne i Berlingskes artikel fra 2018 var omfattende. Ilse Jacobsen blev beskrevet som en lunefuld chef, der hurtigt kunne skifte i humør.

På den ene side charmerende, sjov og inspirerende. På den anden side en hidsig og uempatisk chef, der overvågede, ydmygede og skældte ud. Flere af medarbejderne blev sygemeldt med stress, skrev avisen.

Ilse Jacobsen

Navn: Ilse Rohde Jacobsen

Alder: 60 år (født 7. august 1960) 

Bopæl: Hornbæk 

Privat: Gift med Jesper Bo Jacobsen

Uddanelse: Uddannet fra Danmarks Forvaltningshøjskole, hvor hun studerede økonomi, jura og statskundskab.  

Arbejde: 

  • I 1993 åbnede hun sin første butik i Hornbæk. Siden har der været vokseværk i virksomheden, der i dag omsætter for et trecifret millionbeløb og kan findes i mere end 25 lande.
  • Først solgte virksomheden gummistøvler. Herefter fulgte tøj og acccessories, og siden har iværksætteren Ilse Jacobsen åbnet blomsterbutikker, luksusspa og lanceret serie med forskellige skønhedsprodukter.  
  • Deltog som løve i Løvens Hule på DR fra 2015-2018.

 

Forfatterskab:  

  • Udgiver til efteråret en selvbiografi med titlen 'Oh Shit'. Den skal handle om hendes  opvækst i Hornbæk, hendes iværksætteri og shitstormen, som ramte i 2018.

Men når TV 2 i dag præsenterer kritikken for hende, svarer hun igen og igen, at hun jo bare er sig selv. At hun har power, og at hun er rapmundet.

- Hvis der er en, der har spildt kaffe hele vejen ned ad mine hvide gulve og ikke gider bukke sig ned og tørre det op. Så kan jeg godt være rap i kæften og sige: "Gør du også det derhjemme?", siger hun.

Samme tilgang gør sig gældende i privaten over for hendes mand, når mælkekartonen finder vej ud af køleskabet og ind på spisebordet, men "fandeme aldrig" kommer tilbage igen.

- Det er jo det samme, siger hun.

Bramfri

I TV 2s 'Bramfri' møder vært Thomas Buch-Andersen en række danskere, der er optændt af en vigtig sag, har oplevet modgang eller en livsforandrende begivenhed.

Målet er at lave et interview i en bramfri og uhøjtidelig tone og komme tættere på de mennesker, som fylder i det danske nyhedsbillede.

Mange mennesker kan ikke tåle sandheden

Ifølge Ilse Jacobsen kan hendes ligefremme facon have fordele, når man driver en stor og succesfuld forretning som hendes.

Det kan sætte skub i tingene, når folk ikke "har kuglerne" til at tage ansvar, og det er ikke ensbetydende med, at hun er ond eller brutal, mener hun.

- Jeg er bare mig, siger hun, hvilket i øvrigt også er den tekst, hun ønsker indgraveret, hvis der nogensinde skulle blive rejst en statue af hende.

Hvordan kan det være, kritikken opstår, hvis den ikke er berettiget?

- Der er mange mennesker, der ikke kan tåle, at man siger sandheden.

Ønskeplaceringen for en eventuel statue er ved stranden i Hornbæk.

Vil ikke tage ansvar for andet end det kreative

Berlingske beskrev også, hvordan fagforeningerne HK og 3F i årenes løb har ført og vundet flere sager mod Ilse Jacobsen Hornbæk - primært grundet manglende udbetaling af feriepenge.

Også i Ligebehandlingsnævnet har virksomheden tabt, da en medarbejder blev afskediget få uger efter endt barselsorlov, skrev Berlingske.

Ilse Jacobsen mener, det er en misforståelse, når hun bliver draget til ansvar for den slags problematikker i virksomheden. Det kan hun faktisk "kun grine lidt af". For det har eksempelvis aldrig været en del af hendes opgave at udbetale feriepenge, siger hun.

- Men det tror folk jo, fordi det er mit navn, der står på alt. Man tror, at jeg ordner toiletter, er i køkkenet, er CFO og CEO. Det er jeg ikke. Jeg er ansvarlig for alt det kreative i firmaet, siger hun.

Men er det ikke dig, der træffer de endelige beslutninger, selvom du ikke er økonomidirektør, salgsdirektør og så videre?

- Nej, sådan er det ikke. Der tager du helt fejl. Jeg har jo en bestyrelse.

Så du ser ikke dig selv som lederen af Ilse Jakobsen Hornbæk?

- Nej.

Også Ilse Jacobsen har et hjerte

Den kritiske opmærksomhed har været hård for den 60-årige iværksætter. Ifølge hende har ingen mennesker fortjent den "shitstorm og behandling" hun har været igennem, siden både tidligere og daværende ansatte stod frem med deres kritik i Berlingske.

- Der må være nogen, der sidder med lidt dårlig samvittighed. Jeg håber ikke, de har vidst, hvor voldsomt det ville blive for mig.

Hun kan ikke forstå, hvorfor kritikken af hendes ledelsesstil skulle ende i medierne. Hun minder om, at også hun har et hjerte, og at det havde været meget nemmere, hvis blot de utilfredse ansatte var kommet til hende.

Hvad konsekvensen så havde været kan måske fortolkes forskelligt:

- Så havde jeg sagt, at jeg var ked af det. Men jeg kan jo ikke lave om på hele mig. Jeg er, som jeg er, og jeg er rapmundet.

Se hele 'Bramfri'-programmet om Ilse Jacobsen på TV 2 Play.