Samfund

Hvor hurtigt kunne en Tyrannosaurus rex gå? Ikke særlig hurtigt, viser nyt studie

Tidligere undersøgelser har fundet frem til, at T. rex også var en langsom løber med en topfart på 20 kilometer i timen.

Mange danskere har på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv set Jurassic Park.

De populære film skildrer, hvor galt det kunne være gået, hvis mennesker og dinosaurer havde levet side om side.

I filmene skiller især Tyrannosaurus rex sig ud som en særlig frygtindgydende art.

Men havde mennesket levet for 65 millioner år siden, mens dinosaurerne stadig havde deres gang på jorden, ville et møde med en T. rex måske ikke være endt så fatalt, som man ellers skulle tro.

Nye beregninger foretaget af hollandske palæontologer viser nemlig, at T. rex foretrak at gå i et overraskende lavt tempo, skriver CNN.

Det præcise tempo lyder på 4,8 km/t – det vil sige et tempo, som de fleste mennesker snildt kunne følge trop med.

En ny undersøgelsesteknik

Som noget nyt har undersøgelsen også taget højde for Tyrannosaurus rexs hale. En hale som udgjorde mere end halvdelen af dinosaurens længde og havde en vægt på næsten 1000 kilo.

Forskerne kunne via en computermodel, baseret på halen fra et T. rex-fossil, simulerer dinosaurens bevægelser og dermed regne sig frem til, hvor høj en ganghastighed rovdyret kunne nå op på.

John Hutchinson, der er professor i evolutionær biomekanik ved Royal Veterinary College i London, fortæller til CNN, at halens ellers betydningsfulde rolle længe har været et forsømt område inden for studier, som beskæftiger sig med dinosaurernes bevægelser.

- Hvilken hastighed gigantiske tyrannosaurusser måske normalt har gået med, har ikke været et stort spørgsmål i mange undersøgelser, men det er stadig et interessant spørgsmål. Den tilgang, der anvendes her, supplerer mere avancerede muskelbaserede simuleringsundersøgelser og på en måde også data fra fossile fodspor, skriver han i en e-mail til CNN.

En voksen T. rex kunne måle op til 12 meter i længden og højden samt veje mellem 5000 til 7000 kilo, skriver Live Science.

Løb heller ikke særlig hurtigt

Og hvilken forskel gør det så, at Tyrannosaurus rex gik langsommere end først antaget?

Jo, det hjælper såmænd palæontologerne til bedre at forstå dinosaurernes opførsel og gøre dem klogere på forhistoriske økosystemer.

Fremover vil palæontologerne ifølge CNN dermed have bedre mulighed for at besvare spørgsmål som: Hvor meget mad krævede det, før en T. rex kunne bevæge sig i det tempo? Og hvor langt ville det have strakt sig i forhold til at finde bytte?

Det er tidligere blevet påvist, at T. rex heller ikke var en sprinter.

Et studie fra 2017 kunne således konkludere, at et af historiens mest berygtede rovdyr kun kunne løbe med op til 20 kilometer i timen. Havde den løbet stærkere end det, ville dens ben simpelthen være kollapset under den.