Coronavirus

Nye rejserestriktioner træder i kraft onsdag: Rejser fra Island og norske regioner åbnes

I sidste uge blev et politisk flertal enige om en ny aftale, der skal lempe rejserestriktioner.

Hele verden har i flere måneder været rødzone på Udenrigsministeriets rejsevejledning, og dermed frarådes det at forlade Danmark.

Men om to dage ændres de restriktioner. Det sker, efter et bredt politisk flertal i sidste uge blev enige om en ny aftale, der skal lempe reglerne.

Det betyder, at størstedelen af verden allerede fra på onsdag bliver orange, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Rejser fra dele af Norge og Island åbnes

Og at der åbnes for indrejse fra følgende lande og regioner i EU- og Schengenlande: Island og de norske regioner Nordland, Trøndelag, Troms og Finnmark.

Det vil være muligt at indrejse til Danmark fra disse lande og regioner fra den 21. april uden et krav om anerkendelsesværdige formål, ligesom rejsende fra de ovenstående lande og regioner undtages fra isolationskravet efter indrejse.

Udenrigsministeriets rejsevejledning vil dog stadig betegne Island og de norske regioner som orange zoner, når det handler om at rejse ud.

Åbnes for visse lande uden for EU

Når det gælder lande uden for EU, har Udenrigsministeriet opdateret rejsevejledningerne på baggrund af EU’s liste over tredjelande, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU.

Det betyder, at der på onsdag åbnes for indrejse til Danmark fra Australien, New Zealand, Singapore, Sydkorea og Thailand.

Alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger for udrejse til landene er dog fortsat orange, fordi man her har indført særlige indrejserestriktioner for danske rejsende.

Særlige røde lande

I aftalen om at lempe rejserestriktionerne indgår også en rød risikovurdering for lande med en særlig bekymrende smitteudvikling.

Den beslutning bliver truffet af en taskforce på tværs af flere ministerier, og de har fra på onsdag vurderet, at Bangladesh, Botswana, Brasilien, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Sydafrika, Zambia, Zimbabwe og regionen la Réunion, som er et oversøisk fransk område ud for det sydøstlige Afrika, er røde lande.

Gul og rød

Ifølge den aftaletekst, det politiske flertal blev enige om i sidste uge, kan en ny risikovurdering tages i brug, hvis et land er plaget af "bekymrende" varianter af coronavirus.

Hvis man indrejser fra et land med en "rød" eller "orange" risikovurdering, skal man i isolation. Hvis man indrejser fra et land med en "gul" risikovurdering, kan man nøjes med at blive testet for coronavirus.

En "gul" risikovurdering betyder, at man skal være særligt opmærksom, når man rejser i landet. En "orange" risikovurdering betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. En "rød" risikovurdering betyder, at alle rejser frarådes.

Når man fra onsdag vender hjem fra erhvervsrejser, kan man droppe isolationen, når man skal på arbejde. En erhvervsrejse vil nemlig igen blive defineret som en nødvendig rejse, oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Ritzau.

Kravet gælder dog fortsat i fritiden.