Samfund

Historisk stort fund af sprængstof i skur på Amager

Politiinspektør kalder sagen for "meget alvorlig."

Et historisk stort fund af sprængstof blev søndag beslaglagt på Følfodvej på Amager i København i forbindelse med en større aktion, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Der er tale om 206,4 kilo sprængstof, der blev fundet i et skur i Sundby. To mænd på henholdsvis 21 og 54 år er sigtet i sagen. Begge mænd nægter sig skyldige.

- Vi er selvfølgelig meget lettede over, at sprængstoffet ikke længere er i kriminelle hænder. Der har ikke umiddelbart været en fare for naboer til det sted, sprængstoffet blev opbevaret, men sådan noget ligger man jo ikke inde med for sjov. Det er en meget alvorlig sag, oplyser leder af Grænsecenter Øresund, politiinspektør Henrik Andersen.

Grænsecenter Øresund blev etableret 1. april 2020 for at imødegå grænseoverskridende kriminalitet på tværs af netop Øresund, men politiet vil ikke komme nærmere ind på, om der er en forbindelse til Sverige i sagen.

Fremstillet i grundlovsforhør

Politiet oplyser, at man ikke vurderer, at der har været en umiddelbar eksplosionsfare i forbindelse med opbevaringen.

- Der vil altid være en potentiel risiko i forbindelse med flytning og håndtering af sprængstof i denne mængde. Dette skete dog uden problemer i går aftes, skriver de i pressemeddelelsen.

De to mænd blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret mandag kl. 11.00. Det foregik bag lukkede døre af hensyn til det stadie, som politiets efterforskning er på.

Det er uvist, hvor længe politiet mener, de to har været i besiddelse af den store mængde sprængstof, ligesom det er uvist, hvilket sprængstof der er tale om.

Efterforskningen har ikke stået på i lang tid, oplyser politiinspektøren til Ritzau.

- Det er oplysninger, vi kom i besiddelse af for nogle få dage siden, og som vi har arbejdet intenst med siden, siger han.

Kan hidrøre Sverige

Et par tilhørere var mødt op for at følge grundlovsforhøret. De var ankommet på motorcykler, og den ene havde en stor tatovering på halsen.

Inden de to sigtede trådte ind i Dommervagten, fik tilhørerne af en vagt besked på, at de kun var der for at lytte - ikke kommunikere.

- Der er indikationer på, at det kan hidrøre fra Sverige, men det er noget, vi er i gang med at søge klarlagt, siger politiinspektør Henrik Andersen.

Under en aktion på Amager i København blev der gjort et historisk stort fund af sprængsstof. Video: Natali Braagaard