Samfund

Danske Banks direktør stopper

Ud over hollandske Chris Vogelzang stopper landsmanden Gerrit Zalm også i Danske Banks bestyrelse.

Danske Banks administrerende direktør, Chris Vogelzang, stopper øjeblikkeligt.

Årsagen er, at han er mistænkt for potentielle lovovertrædelser i Holland. Det oplyser banken, der er Danmarks største, i en fondsbørsmeddelelse.

Ifølge Danske Bank er Chris Vogelzang udpeget som en af flere mistænkte i forbindelse med de hollandske myndigheders undersøgelse af potentielle overtrædelser af hollandsk lovgivning vedrørende forebyggelse af hvidvask i banken Abn Amro.

Chris Vogelzang var en del af den øverste ledelse i Abn Amro fra 2009 til 2017.

Som afløser for Chris Vogelzang har bestyrelsen i Danske Bank udnævnt Carsten Egeriis til ny administrerende direktør.

Også bestyrelsesmedlem Gerrit Zalm stopper i Danske Bank, oplyser banken. Han er tidligere finansminister i Holland, men har også en fortid i Abn Amro.

Lyn-analyse

Min vurdering er, at der reelt ikke har været noget valg. Vi ved ikke, om han er blevet fyret, eller om han selv har valgt at gå, men du kan ikke vandre ind og ud af retssale, eller hvad det nu ender med, i Holland, samtidig med at du er topdirektør for en kæmpe nordeuropæisk bank som Danske Bank.

Han er ikke dømt, det er vigtigt at understrege, men Danske Bank har været personificeringen af, hvor galt det kan gå med hvidvask-sager, og derfor kan de ikke have ham som topchef.

Afsked i lyset af Estland-sag

I en pressemeddelelse oplyser Chris Vogelzang, at han er meget overrasket over de hollandske myndigheders beslutning om at udpege ham som en af de mistænkte i sagen om Abn Amro. Han påpeger, at han forlod den hollandske bank for mere end fire år siden.

Men samtidig spiller en ældre Danske Bank-sag en direkte rolle i Vogelzangs afsked.

- Min status som mistænkt er ikke ensbetydende med, at jeg vil blive tiltalt. Men i lyset af den særlige situation Danske Bank befinder sig i, og den intense granskning, som banken er under, særligt når det gælder bekæmpelse af hvidvask som følge af den endnu ikke afsluttede Estland-sag, ønsker jeg ikke, at spekulationer om min person skal stå i vejen for Danske Banks fortsatte udvikling, udtaler Chris Vogelzang i en meddelelse.

Sagen i Estland handler om, at Danske Banks estiske afdeling gennem en årrække, fra 2007 til 2015, blev brugt til at hvidvaske store summer. I en advokatundersøgelse, som Danske Bank selv gennemførte i 2018, nåede advokatfirmaet Bruun & Hjejle frem til, at op mod 1500 mistænkelige milliarder var strømmet gennem den estiske afdeling.

Forlig til 3,5 milliarder kroner

Nyhedsbureauet Reuters skriver mandag morgen, at Abn Amro oplyser, at banken har indgået et forlig på 480 millioner euro med anklagemyndigheden i Holland over påstået hvidvask. Det svarer til cirka 3,5 milliarder kroner.

- Forliget markerer slutningen på en smertefuld og skuffende episode for Abn Amro, udtaler bankens direktør Robert Swaak ifølge Reuters.

Chris Vogelzang arbejdede fra 2000 til 2017 i Abn Amro i flere forskellige funktioner. Nu tidligere bestyrelsesmedlem i Danske Bank Gerrit Zalm var ansat i banken fra 2009 til 2017.