Samfund

Ministre kaldt i samråd om Bestseller-sag

Bestseller vil nu fremlægge en redegørelse over virksomhedens aktiviteter i Myanmar efter hård kritik.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kritiserede søndag Bestseller, efter det kom frem, at to af de fabrikker, tøjvirksomheden har brugt i Myanmar de seneste år, ifølge en FN-rapport har forbindelse til militæret i landet.

Militæret tog magten i Myanmar 1. februar, og siden er over 700 civile blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i forbindelse med demonstrationer.

Selvom det er positivt, at ministeren siger fra, er det ikke nok, lyder det nu fra Enhedslisten.

Derfor har partiet kaldt både Jeppe Kofod og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om sagen.

- Vi skal have sendt et signal om, at hvis ikke virksomhederne selv tager ansvar, må vi hjælpe dem fra politisk side, siger Christian Juhl, ordfører for udvikling og solidaritet i Enhedslisten, til TV 2.

Danske virksomheder skal ikke indirekte støtte undertrykkende og udemokratiske regimer, lyder det:

- Det er vores pligt som politikere at gribe ind. Det hører ingen steder hjemme, siger Christian Juhl.

Økonomisk og militær magt

Mandag vil EU på et møde for unionens udenrigsministre ifølge Politiken indføre sanktioner mod industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL), som militæret ejer. Det samme har USA tidligere gjort.

MEHL er det holdingselskab, der ejer industrizonen Ngwe Pinlae, hvor de pågældende fabrikker, som Bestseller gør brug af, ligger.

Og det er problematisk at have forbindelse til militæret i Myanmar, også selvom det er indirekte. Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helene Maria Kyed.

- Vi ser en situation, hvor borgere forsvinder og bliver dræbt og torteret, og både EU, USA og Canada har indført sanktioner mod militærets top. Så nytter det ikke noget, at vores virksomheder fortsætter med at operere i områder, hvor militæret er økonomisk involveret, siger hun til TV 2.

Hun siger desuden, at arbejdere både i det offentlige og private strejker som en del af protesten mod kuppet.

- Militæret kan ikke sammenlignes med det danske. Det er en utrolig stærk institution i landet, der både har store holdingselskaber, firmaer og egne hospitaler og skoler. De har en enorm magt udover den åbenlyse militære magt – og det gælder i høj grad også økonomisk, siger Helene Maria Kyed.

- Borgerne, der strejker, vil vise, at militærregimet ikke er i stand til at lede landet.

"Bestseller søger altid den ansvarlige vej"

Tidligere søndag skrev Bestsellers interne menneskerettighedsspecialist, Claus Teilmann Petersen, til Politiken, at de ikke i deres egne undersøgelser har fundet indikationer på, at de pågældende fabrikker betaler penge til militæret.

I en pressemeddelelse oplyser tøjvirksomheden dog, at man senest 10. maj vil fremlægge en redegørelse over sine aktiviteter i Myanmar.

Ifølge direktør Anders Holch Povlsen har Bestseller ikke bestilt varer i landet siden 19. marts.

Det genoptages ikke, før landet er på ret kurs igen.

- Der må ikke herske tvivl om, at vi i Bestseller altid søger den mest ansvarlige vej, skriver direktøren i en pressemeddelelse søndag.

Bestseller er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse. Jeppe Kofod ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.