Coronavirus

Der har været 11 tilfælde af indisk dobbeltmutation i Danmark, bekræfter SSI

Varianten har en såkaldt dobbeltmutation, men man ved endnu ikke, om den er mere smitsom eller mindre følsom over for vacciner.

En særlig variant af coronavirus, der lige nu vækker bekymring i Indien, er også identificeret i Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut til TV 2, men maner på samme tid til besindighed.

I alt har der i Danmark været 11 tilfælde af varianten B1617, der særligt vækker interesse, da den har en dobbelt mutation. Tilfældene blev først konstateret i marts, og de smittede kender hinanden og har en eller anden form for forbindelse til lande, hvor varianten har været udbredt.

- Så der er ikke tale om 11 forskellige smittekæder, og det beroliger os. Det ville ikke have været så godt, siger Anders Fomsgaard, som er virusforsker og overlæge ved Statens Serum Institut til TV 2.

Indeholder flugtmutationer

Varianten indeholder den forholdsvis nye mutation E484Q, som har vist sig at være resistent over for antistoffer til en vis grad. Derudover har den mutationen L452R, som man ifølge Anders Fomsgaard har en del viden om i forvejen.

- Men der foreligger ikke studier på de to mutationer sammen. Og da de begge er kendt som værende relativt resistente over for antistoffer, så virker det mere sandsynligt, at det er noget, som vi skal holde øje med, siger Anders Fomsgaard.

Frygten er, at de såkaldte "flugtmutationer" i værste fald kan forhindre immunitet gennem smitte eller vacciner.

I Danmark undersøger man langt flere positive prøver for varianter af coronavirussen end i andre lande - og har gjort det i længere tid. Det betyder ifølge Anders Fomsgaard, at man løbende har et godt overblik over, hvilke varianter der dominerer. Lige nu optræder den såkaldte britiske variant i 96 procent af de positive prøver.

Derfor er der populært sagt kun 4 procent tilbage, hvor de øvrige varianter kan kæmpe om at få fodfæste.

Ingen samfundssmitte

I den danske overvågning har man ikke konstateret, at den nye variant giver såkaldt samfundssmitte, hvilket ville betyde, at den optrådte i flere forskellige smittekæder. I England og Skotland har man dog i alt konstateret 77 tilfælde af varianten.

- Nu holder vi meget øje med, hvordan den opfører sig i England og Skotland, hvor de også grundet historiske forhold har større kontakt med Indien. Det gør vi for at se, om den er mere smitsom end den britiske, eller om den kan overvinde nogle af de vacciner, som er i gang med at udrydde den engelske variant, siger Anders Fomsgaard.

Som nævnt er det altså en formildende omstændighed, at smittetilfældene i Danmark på den ene eller anden måde har forbindelse til hinanden.

- Der er en god forklaring på det. Det er først i det øjeblik, at du ikke har en forklaring, at du kalder det samfundssmitte, som er mere besværligt at inddæmme. Vi er ikke mere bekymrede, end at vi holder øje med den, siger Anders Fomsgaard.

77 tilfælde i Storbritannien

Fredag kom det frem, at en sekventering af 13.000 PCR-prøver i Indien viser, at B1617 er blevet fremtrædende i landet, hvor der lige nu sker stigende smitte med covid-19.

Ifølge den engelsksprogede avis The Hindustand Times kan den meget vel være den dominerende virusvariant i landet. Men man har endnu ikke fundet ud af, om varianten i sig selv driver stigningen i smitte:

- Vi har endnu ikke slået fast, at den nye variant er grunden til stigningen i infektioner under anden bølge. Det er folks opførsel, siger Saumitra Das, der er direktør for National Institute of Biomedical Genomics, til avisen.

I Storbritannien har de 77 tilfælde i henholdsvis England og Skotland fået oppositionspartiet Labour til at kræve, at premierminister Boris Johnson bliver hjemme fra et planlagt besøg til Indien senere i april. Det skyldes også de høje smittetal i Indien generelt, men premierministeren har indtil videre afvist.

Fredag kom det også frem, at et enkelt tilfælde af varianten var blevet identificeret i Norge. Her sagde sektionsoverlæge Marit Ebbesen ved Haukeland Universitetssygehus til NRK, at der mangler yderligere studier af varianten:

- Der er indtil videre ikke lavet studier nok af denne variant til at sige, om det vil påvirke vaccinernes effekt eller føre til alvorligere sygdom.