Coronavirus

Yderligere to sogne lukket - synd for børnene, siger skoleleder

Elever er endnu engang sendt hjem til online-undervisning. Borgmester kritiserer reglerne.

Stigende smittetal har fredag fået yderligere to sogne til at lukke ned.

I henholdsvis Ravnsbjerg Sogn ved Viby og Hvirring sogn ved Hedensted skal eleverne ikke møde til undervisning mandag.

I alt er seks forskellige sogne på tværs af landet lukket ned, mens én kommune - Ishøj er helt lukket.

Nedlukningen af et sogn betyder, at følgende lukker:

  • Alle grundskoler
  • Alle SFO’er og klubtilbud
  • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner
  • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kultur-aktiviteter
  • Alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter indendørs
  • Bibliotekstilbud – herunder tilbud om click & collect.

Ærgerlig skoleleder

På Søndervangsskolen i Viby J skal eleverne derfor nu endnu engang tilbage til online-undervisning, som de har prøvet flere gange under de nationale nedlukninger.

Selvom skolen er rustet til skiftet til undervisning foran skærmen, så var det en ærgerlig skoleleder, der fredag fik beskeden.

- Når man oplever, hvor glade børnene har været for at komme tilbage, så det er da synd for dem. Det er da enormt ærgerligt at skulle fortælle det til elever og forældre, men jeg har naturligvis forståelse for beslutningen, siger skoleleder Rani Hørlyck til TV 2 Østjylland.

Ifølge Aarhus Kommunes borgermester, Jacob Bundsgaard (S), kan de udsatte områder i sognet være årsagen til smittestigningen.

- Der er en del udsatte boligområder i området. Det tyder på, at det er en af de faktorer, der spiller ind på stigningen i smittetallet, siger borgermesteren til TV 2 Østjylland.

Nedlukningen af Ravnsbjerg Sogn betyder også, at der er lukket for undervisning på Viby Gymnasium.

Hedensted-skole også ramt

Længere sydpå i Jylland rammer sogne-nedlukningen også skoleeleverne på Rask Mølle Skole, der minimum skal være lukket i syv dage. Skolen ligger i Hvirring Sogn og har 1980 indbyggere. På skolen er der fundet smitte i tre klasser.

I Hedensted Kommune tager man smitten med ro, siger chef for Social Omsorg i Hedensted Kommune, René Gotfredsen Nielsen til TV Syd.

- Vi kender ikke kilden til smitten på skolen, men det er både ansatte og elever, der er smittede. Vi tager det roligt, og vi har forhåbninger om, at vi nu har kontrol over smitten, da der ingen nye smittede er i dag, fortæller René Nielsen.

Et sogn lukkes automatisk ned, når det:

  • Har et incidenstal på over 400.
  • Har 20 nye smittede de seneste syv dage.
  • Har en positivprocent af de testede på over 2.

Model skal passe til virkeligheden

Den nye genåbningsaftale kan ifølge Statens Serum Institut resultere i flere lokale nedlukninger. Folketinget skal i næste uge “revurdere” modellen for nedlukninger. Flere borgmestre mener nemlig, at der er behov for justeringer.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) mener, at Folketinget bør kigge på muligheden for at sikre en “bedre lokal dialog mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og de berørte kommuner”.

Og fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i Københavns Kommune, hvor også et sogn er lukket ned, er meldingen den samme.

- Vi skal have fundet en geografisk størrelse, som det giver mening at lukke ned for. Hvis vi fortsætter med den her model, risikerer vi at skulle lukke områder med 46.000 borgere, siger hun til TV 2.

Københavns Kommune lukkede torsdag et stort gymnasium på baggrund af modellen, selvom hverken lærere eller elever var smittede. En beslutning, som gymnasiets rektor ikke bifaldt.

I Ishøj har skolebørnene ikke været i skole i knap en måned, fordi kommunen har haft et for højt incidenstal. Borgmester Ole Bjørstorp oplyser dog, at incidenstallet i kommunen fredag var 169 per 100.000 indbyggere.

- Det er jo ganske få tilfælde, der skal til for, at incidensen stiger, siger Ole Bjørstorp, som håber, at incidenstallet bliver under 200 de næste syv dage, så børnene kan komme i skole igen.

Borgmesteren håber, at en ny model ikke vil blive brugt så “rigidt”. Han opfordrer i stedet til, at der bliver lavet en model, hvor kommunerne kan bruge nogle gennemsnitsbetragtninger over smitten, så de kan holde skolerne åbne, hvis incidenstallet igen skulle komme over 200.

- Hvis du efter en lang periode har lagt dig i selen, så kan vi ikke have, at et muligt smitteudbrud lukker skolerne ned to dage senere, siger han til TV 2.

Du kan se incidenstallet for alle landets kommuner her.