Samfund

Politikere splittede over kvindes udmeldelse af samfundet

To politikere er åbne for at se på, om loven kan laves om, mens en tredje mener, at man har en forpligtelse, når man er borger i et fællesskab.

Historien om 79-årige Annie Hansen, som har meldt sig ud af samfundet, er nået ind på Christiansborg.

For kan man overhovedet melde sig ud? Det er politikerne uenige om.

For 14 år siden meldte Annie Hansen sig ud af det danske samfund, og i dag er hun selvforsynende og bor i sit røde sommerhus. Hun lever af de høns, som hun holder i sin have, grøntsager hun dyrker og honning fra sine bier, som hun sælger.

Beslutningen traf hun, fordi kommunen ville forbyde hende at holde høns samt ville have betaling for at tømme en septiktank på hendes grund.

Nu står Annie Hansen i den situation, at hun skylder 4082 kroner i ejendomsskat, som hun hverken kan eller vil betale, fordi hun for 14 år siden meddelte kommunen, at hun ikke ville have folkepension.

I det røde sommerhus bor Annie Nielsen og hendes datter. De er selvforsynende og har hverken strøm eller varmt vand.

Derfor risikerer hun, at hendes hus bliver sendt på tvangsauktion.

Samfundet skal også passe til Annie

Og det har fået borgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S), til at foreslå, at man finder en løsning, hvor kommunen kan have pengene liggende, hvis borgere ikke ønsker at modtage deres folkepension. Hvis der så opstår situationer lignende Annie Nielsens, kan kommunen betale regningen med borgerens penge.

Den idé kan Kirsten Normann Andersen, som er socialordfører for SF, godt lide.

- Jeg synes godt, det kunne give mening for de få, som virkelig ikke kan finde ud af at leve med den måde, som samfundet er indrettet på. At vi prøver at indrette samfundet, så det også passer til Annie og andre, der måtte være i den situation, siger hun.

Kirsten Normann Andersen forstår godt Annies frustration, ligesom hun også godt forstår kommunens. Og hun kalder det "et paradoks", at Annie på den ene side skylder staten penge, men at hun samtidig ikke vil modtage de penge, som staten skulle have givet hende.

Derfor kunne man med fordel lægge pengene i et depot, så kommunen ville have mulighed for at tage af de penge, når borgeren eksempelvis skal betale ejendomsskat, eller når en hjemløs har brug for en tandbehandling.

Der er regler, man skal overholde

Bent Bøgsted, som er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, er enig med Kirsten Normann Andersen i, at idéen er god.

Men han påpeger samtidig, at der er nogle regler i samfundet, som alle borgere er nødt til at overholde.

- Det er en interessant måde, hun har indrettet sit liv på, og det er en beslutning, som hende og hendes datter har valgt at tage. Det er deres menneskeret at gøre. Men derfra og til at sige, at man melder sig helt ud af samfundet – der er langt.

- Der er nogle regler, man er nødt til at overholde. Og så kan hun jo så overholde dem og leve livet, som hun vil, siger Bent Bøgsted.

Han er ligesom Kirsten Normann Andersen åben for at se på, om man kan lave loven om, så det bliver muligt for kommunerne at opbevare borgernes penge, hvis de ikke selv ønsker at få dem udbetalt.

- Så kunne hun (Annie Nielsen, red.) bo i fred og ro uden at skulle bekymre sig om noget som helst.

Spild af tid

Men den køber politisk ordfører hos De Konservative, Mette Abildgaard, ikke. For man kan ikke bare melde sig ud af samfundet, fordi man er utilfreds med, at man ikke må holde høns, siger hun.

- Jeg synes dybest set, at man skal indrette sit liv, som man ønsker, og på en måde som gør en glad – selvfølgelig med respekt for det fællesskab, som man er en del af som borger i det danske samfund.

- Men helt ærligt, så køber jeg ikke rigtig præmissen om, at man kan melde sig ud af det danske samfund. Jeg synes, det virker lidt overdrevet at gøre, når man tænker på, hvor meget administrativt bøvl det har givet for rigtig mange, lyder det fra Mette Abildgaard.

Hun mener modsat de to andre politikere ikke, at Annie Nielsens situation er en anledning til at se på, om loven skal laves om. For ifølge Mette Abildgaard ville det være omsonst at lave en særlovgivning til Annie Nielsen i en tid, hvor vi står midt i en krise.

- Det virker ærlig talt lidt som spild af tid.

- Jeg synes, den mest oplagte løsning ville være, at Annie tog imod sin folkepension, betalte sin skat og sine andre forpligtelser, og hvis der så var penge tilbage, som hun ikke ville have, kunne hun give dem til Kræftens Bekæmpelse eller noget andet, lyder det fra den politiske ordfører.