Coronavirus

Genåbning kan give mange lokale nedlukninger: Borgmestre vil have forbedringer i udskældt model

Folketinget skal i næste uge “revurdere” modellen for nedlukninger. Flere borgmestre mener, at der er behov for justeringer.

Danskerne kan fra næste uge gå på restaurant, mødes op til 50 personer udendørs eller gå en tur på museum, men den øgede aktivitet i samfundet kan samtidig resultere i stigende smitte.

Det kan betyde "mere omfattende automatiske nedlukninger på kommuneniveau", lyder det i en vurdering fra direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

Han påpeger, at den genåbningsplan, der er lavet for Danmark, er en meget ambitiøs plan, som afspejler, at der i samfundet og politisk har været et stort ønske om at få genåbnet samfundet i hele landet.

- En af de risici, vi løber, er, at nogle steder kommer smitten til at løbe stærkt. Der er så den mulighed, at der bliver nogle flere lokale nedlukninger, men det er til gengæld en god og sikker måde at holde epidemien i skak, siger han til TV 2.

I dag kan kommuner pålægges at lukke blandt andet skoler i enkelte sogne eller hele kommunen, hvis smitten i et område overstiger en bestemt grænse.

Partierne bag genåbningsaftalen er allerede enige om at revurdere modellen for automatiske nedlukninger. Men der er behov for store justeringer, lyder det fra en række borgmestre efter fredagens genåbningsaftale.

Model for nedlukninger

Kommunerne lukker lige nu ned ud fra en automatisk model. Modellen betyder, at kommuner pålægges at lukke blandt andet skoler i enkelte sogne eller hele kommunen, hvis smitten i et område overstiger en bestemt grænse.

Sogn: Tre parametre skal opfyldes, før kommunen er forpligtet til at lukke sognet. Incidensen i sognet skal over de seneste syv dage være mindst 400 smittede per 100.000 indbyggere, der skal være registreret mindst 20 smittede, og positivprocenten skal være mindst 2 procent. Kommunen skal lukke blandt andet skoler, SFO’er og andre offentlige lokaler. 

Når sognet i syv dage i træk er under niveau på ét af de tre parametre (400-20-2), ophæves nedlukningen.

Kommuner: Hvis incidensen i en kommune overstiger 200 (testkorrigeret) per 100.000 indbyggere vil grundskoler, SFO'er og klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner lukkes. Derudover skal offentlige lokaler, hvor der dyrkes idræt eller udøves kulturaktiviteter lukkes. 

Den relevante minister vil derudover kunne lukke fx frisører, serveringssteder og indkøbscentre. 

Ophævelse af tiltag: Når kommunen i syv dage i træk er under en incidens på 200 (testkorrigeret) smittede, ophæves nedlukningen.

Kilde: Coronasmitte.dk

Model skal passe til virkeligheden

Ravnsbjerg Sogn i Aarhus Kommune ramte fredag grænsen for, hvornår kommunen skal tvangslukke sognet. Det betyder, at blandt andet skoler, SFO’er, et gymnasie og en teknisk skole nu lukkes ned. Sognet har 36 coronasmittede den seneste uge.

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), siger, at Folketinget bør kigge på muligheden for at sikre en "bedre lokal dialog mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og de berørte kommuner".

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling fra SF, mener, at der er behov for mere end blot en bedre dialog.

- Vi skal have fundet en geografisk størrelse, som det giver mening at lukke ned for. Hvis vi fortsætter med den her model, risikerer vi at skulle lukke områder med 46.000 borgere, siger hun til TV 2. Kommunen lukkede et stort gymnasium på baggrund af modellen, selvom hverken lærere eller elever var smittede.

Også Jammerbugt Kommune i Nordvestjylland har erfaring med at lukke et sogn ned.

Kollerup-Fjerritslev Sogn har været lukket siden 12. april, fordi sognet på daværende tidspunkt havde 16 nye smittede på en uge. Det svarede til 425 nye smittede per 100.000 indbyggere.

- De er nødt til at finde en model, som matcher virkeligheden frem for en model, som man har lavet inde i et ministerium. Sognemodellerne er helt abstrakt rigide, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christian Gade fra Venstre.

Få smittede kan ende i skolelukninger

I Ishøj har skolebørnene ikke været i skole i knap en måned, fordi kommunen har haft en for højt incidens. Borgmester Ole Bjørstorp oplyser dog, at incidensen i kommunen fredag var 169 per 100.000 indbyggere.

- Det er jo ganske få tilfælde, der skal til, for at incidensen stiger, siger Ole Bjørstorp, som håber, at incidensen bliver under 200 de næste 7 dage, så børnene kan komme i skole igen.

Borgmesteren håber, at en ny model ikke vil blive brugt så "rigidt".

Han opfordrer i stedet til, at der bliver lavet en model, hvor kommunerne kan bruge nogle gennemsnitsbetragtninger over smitten, så de kan holde skolerne åbne, hvis incidensen igen skulle komme over 200.

- Hvis du efter en lang periode har lagt dig i selen, så kan vi ikke have, at et muligt smitteudbrud lukker skolerne ned to dage senere, siger han.