Samfund

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

Kulturministeren peger på, at der måske skal tages alternative løsninger i brug for at få sommerens festivaler afholdt.

Billetter er solgt, og forberedelserne er i fuld gang. Men et afgørende element mangler for sommerens festivaler.

For selvom forsamlingsloftet fra på onsdag langsomt udfases for til sommer helt at forsvinde, mangler de danske festivaler svar på, hvad det kommer til at betyde for dem.

På en mark ved Bøgeskoven i Skanderborg viser Søren Eskildsen lørdag frem. Det er her, han håber, at 50.000 mennesker til august kommer til at feste, som før coronavirus var en del af vores hverdag.

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os. Vi mener, at vi bør være en del af den generelle ophævelse af forsamlingsloftet. Og hvis vi ikke kan blive det, er vi klar til at tage andre muligheder som for eksempel coronapasset i brug. Det er noget, vi har peget på i månedsvis, siger Søren Eskildsen, som er talsmand for Smukfest..

En lignende melding kommer fra Tønder, hvor festivalen forventer omkring 12.000 gæster. Coronavirussen har forsinket deres forberedelser, men de mærker optimismen og regner blandt andet lige nu på, hvor meget sprit en sådan festival skal ligge inde med. Men de begynder at få travlt.

- Vi synes, det ser lyst ud. Men før vi ved, præcis hvad vi skal leve op til, kan vi ikke lægge sidste hånd på værket. Vi skal snart have nogle udmeldinger, siger Kirstine Uhrbrand, administrerende direktør for Tønder Festival.

Det indendørs forsamlingsloft fjernes helt 1. august, men allerede 11. juni er der ikke længere noget loft for, hvor mange man må forsamles udendørs. Og det er de regler, som festivalerne håber at kunne dække sig ind under.

Alternative festivalsløsninger kan komme i spil

Tønder Festival og Smukfest finder efter planen begge sted i august. Den største aktør, Roskilde Festival, har allerede solgt alle deres 80.000 partoutbilletter til sin festival i slutningen af juni. Men de tidligste festivaler begynder allerede i maj.

En endelig afklaring for, hvad der kan lade sig gøre hvornår, får festivalerne dog ikke fra kulturminister Joy Mogensen lørdag.

- Jeg tror på, at det kommer til at være muligt at afholde en eller anden form for live udendørs koncerter også i en festivallignende setting. Men ikke ligesom vi kender det, siger hun.

Hun og regeringen afventer en ekspertgruppes udmeldinger på området, inden man vil lægge sig fast på en plan.

Indtil da peger hun på, at alternative løsninger, som eksempelvis dem, Grøn Koncert har sat i værk, måske kan komme i spil.

Her er otte koncertdage udvidet til 16, så færre mennesker samles. Og ved hver koncert bliver publikum inddelt i mindre sektioner med egne toiletter, øl- og madboder.

Og så er tiden ifølge kulturministeren en faktor.

- Jo flere vi får vaccineret, jo mere det er sommer, jo mere tør vi tro på, at det kan lade sig gøre, siger hun.

Indtil videre fortsætter planlægningen på festivalerne ufortrødent, i håbet om at festivalerne snart får grønt lys.

- Vi håber, at vi kan afholde en festival, som vi kender det. Og vi har viljen og evnerne til at sikre andre foranstaltninger, hvis det bliver nødvendigt. Vi er klar, siger Søren Eskildsen fra Smukfest.

Ekspertgruppen kommer ifølge kulturministeren med deres anbefalinger for området i næste uge.