Coronavirus

Tre ting vi mangler svar på – hvornår kan vi komme ud i nattelivet, på festival og hvornår kan vi lægge mundbindet fra os?

Nattelivet bliver noget af det sidste, som åbner igen, siger eksperter. Men ifølge dem kan mundbindet måske snart være historie.

Natten til fredag indgik regeringen og Folketingets partier en aftale, som fremrykker genåbning af Danmark yderligere.

Blandt andet kan man allerede fra på onsdag 21. april gå på café og restaurant og få indendørs servering. Også børn og unge kan se frem til at få lov at møde mere op i skolen og til fritidsaktiviteter.

Men selv om vi nu har fået sat datoer på, hvornår livet så småt kan vende tilbage til normalen, er der stadig et par huller, vi mangler at få svar på. Blandt andet følgende:

  • Hvornår kan nattelivet åbne?
  • Hvornår kan festivaler og de store udendørsarrangementer åbne?
  • Hvornår kan vi slippe for mundbindet?

TV 2 har spurgt tre eksperter om deres bud på, hvornår vi kan forvente, at de tre ting falder på plads. Alle tre eksperter understreger, at deres bud afhænger af, at epidemien fortsat er under kontrol.

Nattelivet

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut:

Nattelivet, som for eksempel diskoteker, kommer til at være blandt det allersidste, der bliver genåbnet. I og med at afstand og det at undgå tæt kontakt med hinanden er altafgørende i kampen mod coronavirussen, så er alt med sprut og dans dømt ude et godt stykke tid endnu. Præcis hvornår nattelivet kan åbne igen, er svært at sige, men jeg tror ikke, at det kan ske på denne side af sommeren, når man ser på, hvor vi står i vaccinationsprogrammet. En vigtig faktor er selvfølgelig også, hvordan epidemien udvikler sig.

Søren Riis Paludan, professor i immunologi på Aarhus Universitet:

Nattelivet bliver det sidste, man tør slippe – med god grund. Mit bud er, at når vi har vaccineret alle over 40 år, så kan der også ske en genåbning her, da selv betydelig smitte ikke vil føre til pres på sundhedssystemet eller betydelig stigning i alvorligt syge. I forhold til vaccinationskalenderen kunne det være omkring først i juni måned.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet:

Nattelivet er der, hvor det hele begyndte. Det var barerne i Østrig, der sendte den første smittebølge ind over Danmark. For at åbne her bliver man nødt til at være sikker på, at man har epidemien under fuld kontrol. Desuden skal vi nok næppe regne med, at nattelivet åbner igen, før mindst alle over 50 år er vaccineret. Mit bedste bud er, at det kan komme til at ske hen over sommeren.

Festivaler og store udendørs arrangementer

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut:

Her er jeg ikke særlig optimistisk. Jeg kan i min vildeste fantasi ikke forestille mig, hvordan man skal kunne arrangere en festival, uden at deltagerne er vaccineret. Så også her afhænger det af vaccinationsprogrammet, og som det ser ud nu, ser det ikke ud som om, vi er færdige med at vaccinere før sidst på sommeren. Så de store festivaler som for eksempel Roskilde Festival, tror jeg desværre heller ikke bliver til noget i år.

Søren Riis Paludan, professor i immunologi på Aarhus Universitet:

Jeg mener, at det vil være forsvarligt at afholde sommerens festivaler i et eller andet omfang. Når vi når hen sidst i juni, vil vi være nået meget langt med at vaccinere befolkningen, og et mindretal vil være i risiko for at udvikle indlæggelseskrævende covid-19. Det vil sige, at eventuel smitte på festivaller vil kunne håndteres af sundhedssystemet. Så kombineret med et vaccinepas og testning, så er mit bud, at det kan komme til at ske i en hvis form. Roskilde Festivalen har helt klart mest, der taler imod sig, fordi den er først og størst. Men når det kommer til for eksempel sådan noget som en festival som Samsø Festivalen og lignende, så ser jeg ikke de store hindringer.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet:

Når vi taler festivaler og store markeder, så er det en lidt anden snak, end det er, når det gælder nattelivet. For her er vi primært udenfor, og vi ved, at meget lidt smitte sker i det fri. Så her kan man nok åbne lidt tidligere, men med krav om for eksempel en negativ test. Men jeg kunne godt se et scenarie, hvor festivalerne åbner i mindre skala med coronapas hen over sommeren. Dog vil min vurdering være, at vi godt kan vinke farvel til Roskilde Festival, som vi kender den, i år.

Mundbind

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut:

Mit bud er, at vi ikke slipper for at skulle bruge mundbind indendørs og i offentlig transport før hele gruppen på 50+ er blevet vaccineret. Og lige nu ser det ud til, at vi først er i mål med det i løbet af juni måned. Men igen kommer det an på, hvordan epidemien udvikler sig.

Søren Riis Paludan, professor i immunologi på Aarhus Universitet:

Af de tre ting på listen, er det klart mest sikkert at smide mundbindet. Man kan diskutere, om det overhovedet har nogen effekt. Og den effekt, man har kunnet dokumentere, er afhængig af smittetrykket i befolkningen. Rent sundhedsfagligt ser jeg ingen grund til, at vi ikke kan smide mundbindet med det samme, nu hvor vi er tæt på at have vaccineret alle over 70 år, som er gruppen, hvori 90 procent af alle covid-19-relaterede dødsfald er sket.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet:

Efter min vurdering kan vi lægge mundbindet fra os i løbet af forsommeren. Mundbindet har en meget beskeden effekt, og det var et af de sidste værnemidler, vi overhovedet indførte herhjemme. Det kan være, at det stadig vil blive opretholdt i myldretiden i offentlig transport, men ellers ser jeg ingen grund til at bruge det fortsat.