Coronavirus

Sundhedsstyrelsen sender brev til borgere, der er vaccineret med AstraZeneca

150.000 vaccinerede med AstraZeneca vil få tilbudt en anden vaccine, når de skal have stik nummer to.

Siden Sundhedsstyrelsen tog AstraZeneca-vaccinen ud af vaccinationsprogrammet, har der været uklarhed om, hvad der skulle ske med de 150.000, som allerede har fået første stik.

Fredag oplyser Sundhedsstyrelsen, at de borgere, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, vil blive tilbudt stik nummer to fra en anden vaccineproducent.

Det er primært sundhedspersonale og ansatte i ældreplejen, der er vaccineret med AstraZeneca.

De vil snarest få en invitation til anden vaccinedose. Det andet stik bliver med en vaccine fra enten Pfizer/BioNTech eller Moderna, som skal gives, cirka 12 uger efter, at de fik første stik.

Afviser eksperiment

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm afviser, at der er tale om et medicinsk eksperiment.

- Det vil jeg ikke kalde det. Det er det ikke. Det med at blande vacciner har man også set i andre sammenhænge.

- Det er noget, man er nødt til at gøre nogle gange af mange forskellige grunde. For eksempel hvis en borger ikke kan tåle det første stik, eller hvis man løber tør for vacciner.

- Så et eksperiment vil jeg ikke kalde det, men det er selvfølgelig ikke noget, som vi har kæmpestore, videnskabelige studier af, siger han til Ritzau.

Vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna er - i modsætning til AstraZenecas vaccine - begge udviklet på baggrund af mRNA-teknologi.

Denne type vacciner indeholder små genetiske koder, der lærer kroppen at danne de antistoffer, som beskytter mod coronavirusset.

AstraZeneca benytter derimod en såkaldt viral-vektor-teknologi.

Vaccinen er lavet af en modificeret version af et almindelig forkølelsesvirus fra chimpanser. Forkølelsesvirusset er ændret, så det ligner et coronavirus, men man bliver ikke syg af det.

Virusset får kroppen til at danne antistoffer, så den vaccinerede er beskyttet mod coronavirus.