Dagens overblik: Bredt flertal fremskynder genÄbning

16x9
Old Irish Pub i Jomfru Ane Gade i Aalborg, 16. april 2021. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

GenÄbning pÄ tvÊrs af landet, samrÄd om bÞrn i syriske lejre og eksperter, der sÄr tvivl om den fortsatte brug af mundbind.

Mange danskere stod fredag op til nyheden om en yderligere genÄbning af samfundet, efter folketingets partier, med undtagelse af Nye Borgerlige, landede en politisk aftale, der sÊtter fart i genÄbningen.

Samtidig er bÄde udenrigs- og forsvarsministeren blevet udspurgt om de 19 bÞrn med dansk tilknytning i syriske fangelejre under et samrÄd.

Velkommen til.

Stor genÄbningsaftale

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Der var smil og stor tilfredshed hos bÄde regering, stÞttepartier og opposition, da de kort efter midnat kunne prÊsentere en aftale om en stÞrre genÄbning af samfundet. Med aftalen bliver datoen for indendÞrsservering fremrykket til 21. april, mens kravet om coronapas afskaffes ved udendÞrsservering. Samtidigt kan fodboldklubber igen byde velkommen til tilskuere pÄ tribunerne.

Derudover kan flere bĂžrn og studerende vende tilbage til en mere normal skolegang i det meste af landet.

Lempelsen gÊlder ikke for hovedstadsomrÄdet, hvor der generelt er mere udbredt smitte.

Der ogsÄ er nu ogsÄ lagt en plan for en ophÊvelse af forsamlingsforbuddet.

Taburet rystede under minister

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller forsvarsminister Trine Bramsen har tilbageholdt oplysninger overfor Folketinget i sagen om mulig udsmugling af bÞrn i syriske lejre. SÄdan lÞd det fra begge ministre pÄ et samrÄd i dag.

Enhedslisten havde indkaldt til samrÄd pÄ baggrund af, at Ekstra Bladet i marts bragte en historie om, at blandt andet Forsvars- og Udenrigsministeriet i september sidste Är blev advaret om, at Islamisk Stat smugler bÞrn ud fra de syriske fangelejre Al Hol og Al Roj.

Begge ministre afviser nu at have modtaget oplysningerne, fÞr det kunne lÊses i Ekstra Bladet 13. marts. LÊs mere om, hvad dagens samrÄd betyder for udenrigsminister Jeppe Kofod her.

Politiet gÄr ind i sag om Fredericia-borgmester

 Jacob Bjerregaard har trukket sig fra sin borgmesterpost. Arkivfoto.
Jacob Bjerregaard har trukket sig fra sin borgmesterpost. Arkivfoto. Foto: Jens NĂžrgaard Larsen / ScanpixDanmark

Sagen om en borgmester og et mÊrkvÊrdigt kÞb af en byggegrund i Fredericia fÄr nu SydÞstjyllands Politi til at indlede en efterforskning af den tidligere socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard.

I 2016 kĂžbte Bjerregaard en meget attraktiv byggegrund i kommunen gennem et mundtligt bud, selvom et andet par allerede var interesseret.

Jacob Bjerregaard meldte uden varsel sin afsked i december, og kommunaldirektĂžren er blevet bortvist, efter Ekstra Bladet kom med de fĂžrste afslĂžringer i sagen, der sidenhen har kastet en advokatundersĂžgelse af sig.

LĂŠs mere og baggrunden for sagen her.

Sundhedsstyrelsen ĂŠndrer afstandskrav

Foto: Ida GuldbĂŠk Arentsen / Ritzau Scanpix

Hold mindst én meters afstand, nÄr det er muligt, og to meters afstand, nÄr der er sÊrlig risiko for smitte. SÄdan lyder en opdateret anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Anbefalingen kommer i forbindelse med den aftalte fremrykning af genÄbningen fra 21. april.

Indtil i dag har kravet lydt pĂ„ minimum to meter. Årsagen til ĂŠndringen er ifĂžlge Sundhedsstyrelsen, at der er god kontrol med epidemien, og at det derfor kan gĂžres muligt at gĂ„ tilbage til den anbefaling om afstand, som var gĂŠldende i begyndelsen af epidemien.

AstraZeneca-vaccinerede fÄr nyt tilbud

Foto: Amir Makar / Ritzau Scanpix

Hvis du er blandt de 150.000 danskere, der har modtaget fÞrste stik med vaccinen fra AstraZeneca og sidenhen har gÄet rundt i uvished med hensyn til det andet stik, sÄ er der nyt. IfÞlge Sundhedsstyrelsen vil de nu fÄ tilbudt en anden vaccine, nÄr de skal have stik nummer to.

Folk vil blive tilbudt stik nummer to, cirka 12 uger efter, at de fik fĂžrste stik. Styrelsen oplyser samtidig, at de personer, der fik aflyst deres fĂžrste stik med en AstraZeneca-vaccinen, vil blive indkaldt til et nyt vaccinationsforlĂžb med en anden vaccine.

Vaccinen fra AstraZeneca blev onsdag taget ud af det danske vaccinationsprogram mod covid-19, efter vaccinen er blevet koblet til en rĂŠkke udsĂŠdvanlige blodpropper, hvor en medfĂžrte et dĂždsfald hos en 60-Ă„rig kvinde.

***

Det var dagens overblik.

Vi lÊses ved pÄ mandag. Rigtig god weekend.