Samfund

Producent kalder alle produkter tilbage efter udbrud af salmonella

Tilbagekaldelse sker ud fra et forsigtighedsprincip, oplyser virksomhed.

Alle Husk-produkter bliver nu tilbagekaldt, efter at tre personer er døde med salmonella.

Det skriver Orkla Care A/S i en pressemeddelelse.

Tilbagekaldelsen bliver iværksat fredag morgen i samarbejde med fødevare- og lægemiddelmyndighederne, og det gælder både kapsler og pulver.

- Det sker, efter at vi nu har fået ét resultat fra vores egenkontrol, som viser salmonella i ét af vores batches, som nu er kasseret, inden det blev pakket til markedet, siger kommunikationsdirektør Nilüfer Sahin.

Hun understreger, at ingen af de produkter, der stadig er i handlen, har vist tegn på salmonella. Men virksomheden ønsker at fjerne mistanken.

- Indtil vi har større vished, vælger vi at agere ud fra et forsigtighedsprincip og tilbagekalder alle produkterne, siger Nilüfer Sahin.

Produkter med salmonella

Flere af virksomhedens produkter blev allerede tilbagekaldt i sidste uge pĂĄ grund af mistanke om salmonella.

Der er tale om:

• Naturlægemiddel HUSK Psyllium-frøskaller, kapsler

• Kosttilskuddet HUSK Psyllium Mavebalance Basic, kapsler

De batchnumre, det drejer sig om, kan ses i artiklen her.

Statens Serum Institut (SSI) har siden slået fast, at der er fundet salmonella i Husk Psyllium-frøskaller.

Fredag i sidste uge, da SSI første gang gjorde opmærksom på salmonellaudbrudet, havde man kendskab til 25 tilfælde. Siden steg omfanget.

33 syge

Derfor gik SSI torsdag ud med endnu en pressemeddelelse og opfordrede alle til at tjekke, om de har de tilbagekaldte Husk-produkter i hjemmet. Det skyldes, at der er tale om "et alvorligt og stort udbrud med mange syge", lød det.

Nu opfordrer producenten altsĂĄ forbrugere til at kassere alle Husk-produkter, man ligger inde med.

I alt er 33 personer blevet syge med den samme type salmonella, og flere er alvorligt ramt. Indtil videre har 19 personer været indlagt, og tre personer er døde.

Symptomer pĂĄ salmonella

  • Symptomer pĂĄ salmonella er almen utilpashed, diarrĂ©, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkast og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine.
  • Hos nogle fĂĄ procent spredes bakterierne ind i selve kroppen fra tarmkanalen og kan blandt andet forĂĄrsage blodforgiftning.

Kilde: Statens Serum Institut

Alle de syge har spist Husk Psyllium-frøskaller, skriver SSI.

Ekstremt uheldigt

Statens Serum Institut har aldrig tidligere udpeget et naturlægemiddel som årsag til et salmonellaudbrud.

- Det er jo ekstremt uheldigt, at der optræder salmonella i et naturlægeprodukt, som man tager mod diarre og forstoppelse, fordi så rammer det også en gruppe af mennesker, som i forvejen er sårbare. Flere af dem, vi har set, har andre lidelser, og derfor kan man risikere at blive svært syg af det her, siger epidemiolog ved SSI Luise Müller til TV 2.

Symptomer pĂĄ salmonella er dog oftest milde og gĂĄr over af sig selv.

Risikoen for, at man er smittet med salmonella, vurderes da også at være lille, selvom man har spist de tilbagekaldte produkter, skriver SSI.

Men hvis man har vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål, anbefales man at henvende sig til sin egen læge.