Coronavirus

Over 2000 børn regnes for døde af coronavirus i Brasilien

I Danmark er ét barn registreret død med covid-19.

Mellem februar 2020 og marts 2021 er 852 brasilianske børn under ni år døde af coronavirus.

Men tallet kan være mere end dobbelt så højt. Det siger den brasilianske læge og seniorrådgiver hos NGO'en Vital Strategies Dr. Fatima Marinho torsdag til BBC.

Ifølge hende bliver mange af tilfældene nemlig slet ikke opdaget på grund af manglende test af befolkningen. Hun vurderer, at Brasilien nærmere ser ind i et tal, der hedder over 2000 døde børn.

Mange forskere har ellers været ude at sige, at børn sjældent bliver hårdt ramt af covid-19 og, at det er endnu mere sjældent, de dør af det.

Det er der heldigvis fortsat meget, der tyder på, lyder det fra Klaus Birkelund Johansen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab.

Han mener derfor heller ikke, at vi skal frygte mere alvorlige tilfælde eller dødsfald blandt de danske børn.

Har et dårligere sundhedsvæsen

Brasilien ligger lige nu på en tredjeplads over lande med flest coronatilfælde – kun overgået af Indien og USA. I alt er der registreret 362.180 dødsfald relateret til covid-19 i landet.

Børnedødsfaldene skal derfor også ses i lyset af Brasiliens høje smittetal. Ifølge BBC viser statistikkerne, at kun 0,58 procent af de coronarelaterede dødsfald er blandt børn mellem 0-9 år.

I Danmark har vi til sammenligning registreret ét barn død med coronavirus. Det svarer til 0,04 procent ud af i alt 2449 døde.

Kigger man på smitteforholdene og forskellen på det brasilianske og danske sundhedsvæsen, er tallene ikke overraskende, vurderer Klaus Birkelund Johansen.

- Vi kommer ikke til at se lignende smittetilfælde i Danmark, fordi vi har en god smittekontrol og et godt sundhedsvæsen, siger han til TV 2.

Overlægen tilføjer, at det er forventeligt, at Brasilien har et større antal coronadødsfald, da deres sundhedsvæsen ikke tilbyder samme adgang til behandling. En undersøgelse foretaget af den nationale sammenslutning af private hospitaler i landet i sidste uge viser for eksempel, at selv de rigeste hospitaler mangler livsnødvendig medicin.

Derudover bor mange brasilianere meget tæt og i fattige områder i favelaer (tætbefolkede slumkvarterer i Brasilien), hvor smitten ifølge overlægen har bedre mulighed for at sprede sig.

Børnene bliver ramt af sjælden følgesygdom

En anden brasiliansk børnelæge Dr. Manuela Monte fortæller til BBC, at hun har oplevet flere og flere brasilianske børn blive ramt af følgesygdommen MIS-C, der står for Multisystem Inflammatory Syndrome, efter de har været smittet med coronavirus.

Følgesygdommen, der kan være livsfarlig, giver symptomer som høj feber, stærke mavesmerter, røde øjne og læber samt udslæt på kroppen.

TV 2 skrev i februar, at der har været under 20 tilfælde i Danmark, og lægerne estimerer, at sygdommen rammer ét ud af 20.000 børn – der er altså tale om en meget sjælden tilstand.

Klaus Birkelund Johansen fortæller, at antallet af danske børn med MIS-C er aftagende siden jul, og at sygdommen fortsat er sjældent forekommende. Han understreger yderligere, at alle børn er blevet raske. Men det er ifølge BBC ikke tilfældet i Brasilien.

Klaus Birkelund Johansen fortæller, at det generelt er svært at fastslå, hvad den egentlige dødsårsag er.

- Vi ved ikke, om børnene er døde af coronavirus eller med coronavirus, siger han.

Han tilføjer dog, at man yderst sjældent i Danmark ser børn, der kommer ind på sygehuset i det akutte forløb med covid-19.