Coronavirus

Gymnasium og to skoler tvunget til at lukke ned efter 22 smittede i sogn

Der er fire sogne i Danmark, der er blevet lukket ned automatisk på grund af for høje smittetal.

De nye regler om automatisk nedlukning på sogns-niveau får nu konsekvenser for et stort gymnasium og to grundskoler i hjertet af København.

Gefion Gymnasium i indre København har 1250 elever og 130 ansatte, og de skal nu alle sammen sendes hjem, fordi smitten i Sankt Pauls sogn er for høj. Det fremgår af en mail, TV 2 har fået.

Det samme gælder Sølvgades Skole og Nyboder Skole.

Der er 22 smittede i Sankt Pauls sogn, og der bor 4754 personer i området ifølge sogn.dk.

Men det er slet ikke rimeligt, mener rektor for Gefion Gymnasium Birgitte Vedersø. For eleverne har slet ikke noget med sognet at gøre, da kun 2,6 procent af skolens 1250 elever bor i Sankt Pauls sogn.

- Vi er overhovedet ikke involveret i smitten. Vores elever bor her ikke. De kommer fra Østerbro, indre by og Nørrebro, og de kommer kun i skole, og så går de hjem. Det er ærgerligt, siger hun til TV 2.

Både elever og ansatte er siden skolerne åbnede for knap to uger siden blevet testet to gange ugentligt, og der har indtil videre været nul smittede.

- Eleverne blev fuldstændig slukket i blikket, da de fik beskeden om, at de skulle hjem igen. De trænger til at komme tilbage i skole, siger Birgitte Vedersø.

Fik opkald fra kommunen

Beskeden om, at Gefion Gymnasium skal sende de over 1400 mennesker med tilknytning til skolen hjem, kom fra Københavns Kommune.

Kommunen ringede til Birgitte Vedersø og forklarede, at incidenstallet i Sankt Pauls sogn nu har oversteget 400, og derfor skal man lukke ned i sognet.

Og der kan gå over en uge, før Gefion Gymnasium får lov til at åbne igen, da incidenstallet skal falde til under 400.

Samtidig skal man opfylde nogle særlige kriterier i minimum syv dage i træk, før uddannelserne kan åbne op. Derfor efterlyser Birgitte Vedersø nogle regler, der tilgodeser netop situationer som den, Gefion Gymnasium nu står i.

- Jeg synes, der skulle være et krav om, at en vis andel af skolens elever skulle bo i sognet, inden man lukkede en ungdomsuddannelse, siger hun.

Udover Gefion Gymnasiums 1250 elever har Sølvgades og Nyboder omkring 500 elever hver. Dermed er over 2000 elever hjemsendt i Sank Pauls sogn.

Der er 38 sogne i Danmark, der har over et incidenstal på over 400. Kun fire af dem er lukket ned. Det er Hederager og Fredens sogne i Herning, Sankt Pauls sogn i København og Kollerup-Fjerritslev i Jammerbugt.

Det skyldes, at der er tre kriterier, der skal opfyldes, før en sogn lukkes ned automatisk. De er:

  • Incidenstallet skal være over 400
  • Der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de sidste syv dage
  • Positivprocenten er på to procent eller mere