Samfund

En enkelt positiv lyntest skal ikke længere sende hele skoleklasser hjem

Der har været problemer med mange falske positive lyntests.

Nu skal hele klasser på skoler og uddannelser ikke længere sendes hjem i isolation, hvis en enkelt elev ved en lyntest bliver testet positiv for corona.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Klassen hjemsendes først ved positiv PCR-test

Dermed kan skolegangen fortsætte som normalt, mens kun den smittede elev går i isolation og får en PCR-test. Først hvis også PCR-testen er positiv, skal resten af klassen sendes hjem.

Er PCR-testen derimod negativ, kan den hjemsendte elev blot vende tilbage til skolebænken.

De nye retningslinjer kommer som konsekvens af problemer med mange falske positive svar på lyntests. Altså svar, hvor man ifølge testen er smittet, selvom man ikke er det.

Det har givet situationer, hvor hele klasser og skoler er blevet sendt hjem, fordi enkelte elever er testet falsk positiv.

Eksempelvis har flere efterskoler sat ord på problematikken. På Fenskær Efterskole i Vestjylland måtte 80 elever rejse hjem igen, fire dage efter deres første dag tilbage.

To af skolens elever blev nemlig testet positive med corona efter en lyntest i næsen. Senere viste det sig ved PCR-testning, at de ikke var smittede.

- Det er virkelig frustrerende, og det holder ikke, sagde forstander Niels Ørum Kirk til TV MIDTVEST.

Følg op med PCR-test samme dag

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle positive hurtigtest følges op med en PCR-test, da den både er mere præcis og kan undersøge for virusvarianter. Og PCR-testen skal gerne laves samme dag som hurtigtesten.

- På den måde undgår den testede og de nære kontakter at isolere sig i længere tid unødigt, og samtidig ved vi, hvor mange falsk-positive der er, siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst i meddelelsen.

Den nye anbefaling om at vente med at hjemsende hele klasser gælder kun skoler og uddannelser, hvor der foretages regelmæssig testning.

Derudover gælder det stadig uden for skole- og uddannelsesområdet, at personer og deres nære kontakter med det samme efter en positiv hurtigtest går i selvisolation.