Samfund

Dansker vinder verdens bedste pressefoto 2021

Det er anden gang, at danskeren vinder den prestigefyldte pris.

Danske Mads Nissen har vundet verden bedste pressefoto 2021. Samtidig vandt han også i kategorien 'Generelle nyheder - enkeltbilleder' ved prisuddelingen af World Press Photo 2021.

Prisen fik han for sit billede The First Embrace, den første omfavnelse.

Billedet forestiller 85-årige Rosa Luzia Lunardi, der for første gang i fem måneder får et knus.

Det er taget på et plejehjem i São Paulo i Brasilien, der som i Danmark havde været lukket for besøgende som følge af coronapandemien.

Plejerne var ligeledes beordret til at holde afstand til beboerne og undgå unødig fysisk kontakt.

Men et plastik ’kramme-gardin’ gjorde det pludselig muligt igen at omfavne hinanden – og det er præcis, hvad sygeplejersken Adriana Silva da Costa Souza gjorde. Hun holdt Rosa helt tæt ind til sig.

Som en mavepumper

Normalt foregår prisuddelingen i en stor sal i Amsterdam, hvor den hollandske kongefamilie og omkring 1000 mennesker deltager, men i år måtte Mads Nissen overvære showet fra sit hjem i København.

Og selvom situationen og billedet er taget på en dyster baggrund, så var det en glad og stolt Mads Nissen, TV 2 mødte.

- Jeg har dokumenteret lidelsen i denne pandemi, de fyldte kirkegårde og ambulancerne, men med det her billede fandt jeg kærligheden og solidariteten, siger Mads Nissen til TV 2.

Mads Nissen er vinder af Verdens Bedste Pressefoto 2021. Video: Albert Schmidt Møller

På vinderbilledet ligner det nærmest, at den 85-årige Rosa får englevinger, men det er først, da Mads Nissen kommer ud i bilen, at han 'rigtig' ser billedet.

- Det gav et sus i maven på mig. Intuitivt kunne jeg mærke, at det her billede var noget særligt, men det var først efterfølgende, at jeg rigtig mærkede det, siger han.

Mads Nissen fortæller desuden, at han har været i kontakt med både Rosa og sygeplejersken Adriana, der begge fulgte med i uddelingen. De har det begge godt, og ingen af dem var i tvivl om, at han ville vinde.

Som en mavepumper

Thomas Borberg, der er fotochef på Politiken, hvor Mads Nissen er ansat, har selv siddet i juryen i World Press Photo, og for ham er billedet noget helt usædvanligt.

- Det gjorde dybt indtryk på mig, da jeg så det i august, og det tror jeg også, at det vil gøre om ti eller tyve år, siger Thomas Borberg til TV 2.

Og blandt andet det, at fotografiet viste kærligheden og omsorgen midt i døden og sygdommen, gør, at mange vil kunne relatere til det.

- Der er ikke nogen regler for, hvad der er et godt fotografi, men hvis det giver dig en mavepumper, når du ser det, så plejer det at være en god indikation, siger han.

Vinder for anden gang

Også i 2015 blev Mads Nissens billede kåret som det verdens bedste pressefoto.

Dengang var det for billedet "Jon and Alex", der forestillede det homoseksuelle par, Jon og Alex, der boede i Skt. Petersborg.

Billedet var en del af en serie, der fortalte om forholdene for LGBTQ+ personer i Rusland.