Coronavirus

Unge vil blive ramt af manglende vaccineleverancer

Norge regner med tre måneders forsinkelse, hvis AstraZeneca og Johnson & Johnson droppes. Danmark kan se ind i lignende scenarie, vurderer professor.

Hvis de danske sundhedsmyndigheder stopper brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson, vil det især få konsekvenser for de unge, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag.

- Det vil få betydning for den gruppe af danskere, som er raske og yngre. Gruppen hedder 10D. De er i alderen mellem 16 og 49 år, det handler om over tre millioner mennesker, siger han.

Tirsdag meldte de amerikanske sundhedsmyndigheder ud, at de anbefaler at sætte coronavaccinen fra Johnson & Johnson på pause, efter man har fundet seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt de cirka syv millioner, der har fået vaccinen i USA.

Det har fået selskabet bag vaccinen til at udskyde udrulningen i Europa, herunder Danmark.

Og det vil primært kunne mærkes blandt de sidste vaccinationsgrupper, vurderer Søren Brostrøm.

Vaccineplan rykket med to uger

I forvejen er den danske vaccinekalender blevet udskudt med to uger, efter Danmark som det første land i verden onsdag har valgt at droppe AstraZeneca-vaccinen.

Det betyder, at den forventede dato for, hvornår alle over 16 år er vaccineret, er rykket til den første uge i august.

Men kalenderen tager ikke højde for, at Johnson & Johnson muligvis kan blive skrevet ud af det samlede vaccinationsprogram, fortæller Søren Brostrøm på pressemødet.

- Vi har antaget, at der er 100.000 Johnson & Johnson-doser i starten af maj, som kan tages i brug til alle målgrupper, siger direktøren og understreger, at der er tale om prognoser, og at de ikke for alvor har besluttet, hvordan de skal bruge Johnson & Johnson-vaccinen.

Udover de 16-49-årige må dem over 50 år også vente lidt længere med at få deres sidste vaccinestik.

Ifølge den nye plan skal alle borgere over 50 år være færdigvaccineret den sidste uge i juni. Det er en udskydelse på tre uger.

Ikke nødvendigvis en katastrofe

Heldigvis ser det ud til, at de andre vacciner kan redde de unge fra at blive meget mere forsinket.

Ifølge Søren Brostrøm er de store leverancer fra det amerikanske selskab Johnson & Johnson først sat til at komme senere på sommeren. Og det er samtidig med, at andre vacciner forventes at ankomme, fortæller han.

- Det gør, at det måske ikke alligevel er en kæmpe katastrofe, hvis vi ikke bruger den, understreger han.

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen mener, at danskerne skal tage det stille og roligt, da vaccinen foreløbig ikke er dømt ude.

Han fortæller yderligere, at rapporterne indtil nu tyder på en lavere bivirkningsfrekvens for Johnson & Johnson, men han vil ikke udelukke, at der kan være et mørketal, som man endnu ikke kender til.

Norge regner med tre måneders forsinkelse

Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, fortalte tirsdag til TV 2, at han tror pausen med vaccinen fra Johnson & Johnson kan forsinke den danske vaccinationsplan med fem til seks uger.

I Norge meldte man samme dag ud, at den norske vaccineudrulning kan blive forsinket med næsten tre måneder, hvis både vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson ikke tages i brug.

Allan Randrup Thomsen vurderer, at det er meget sandsynligt, at Danmark ser ind i samme scenarie, hvis man må vinke farvel til de 8,2 millioner doser fra Johnson & Johnson, som Danmark har lagt billet ind på.

Danmark modtog onsdag den første sending af Johnson & Johnson-vaccinen.

Sundhedsstyrelsen ventes at komme med en udmelding om vaccinen senere på ugen.