Coronavirus

"Det er jo farligere at tage p-piller" - partier vil give danskerne frit valg om AstraZeneca

Hvis man er villig til at tage den mulige risiko ved AstraZeneca-vaccinen, skal det være op til en selv, om man vil sige ja eller nej, lyder det.

Det skal være op til danskerne selv, om de vil have vaccinen fra AstraZeneca. Det mener flere partier.

Forslaget kommer fra Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh, efter Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm tidligere onsdag sagde, vaccinen ikke længere vil blive brugt.

- Det er farligere at tage p-piller, siger Alex Vanopslagh om risikoen ved AstraZeneva-vaccinen.

Både Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige bakker op om Liberal Alliances forslag. Desuden er Venstre og Dansk Folkeparti villige til at se på en model, hvor danskerne får frit valg om vaccinen.

- Det er vigtigt, at vi får udnyttet de vacciner, der er, hvis der er danskere, der ønsker at få en AstraZeneca-vaccine, siger konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard.

Af støttepartierne afviser Enhedslisten en model, hvor frivillige danskere kan få AstraZeneca-vaccinen, men Radikale Venstre er åbne for idéen. Det har ikke været muligt at få svar fra SF eller Socialdemokratiet.

Vil have undersøgt risiko

Radikale Venstres Stinus Lindgren siger til TV 2, at han har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, hvordan det rent praktisk og juridisk ville kunne lade sig gøre.

Han vil dog gerne have undersøgt risikoen ved vaccinen grundigt, lyder det.

- Jeg har ikke lyst til at stå til ansvar for, at der pludselig er en ung person, der får en blodprop, siger han.

Ifølge Søren Brostrøm er det bestemt muligt at indføre en model, hvor man kan gøre vaccinen frivillig. Han vil dog ikke selv gå ud og anbefale det.

- Jeg tror ikke, at efterspørgslen bliver så stor, men det kan godt lade sig gøre, hvis det ønskes, sagde han på pressemødet onsdag eftermiddag.

Her forklarede han, at smittetallene i Danmark lige nu er på så godt et niveau, at han hellere ser, man ikke bruger en vaccine forbundet med risiko.

Men Nye Borgerlige mener, at det burde være muligt at tage imod vaccinen frivilligt trods risiko.

- Så længe folk bliver oplyst omkring risici, så kan vi ikke se noget, der skulle ligge til hinder for, at man selv kan vælge at få den, siger sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige.

Det handler om tillid

For Liberal Alliances Alex Vanopslagh er der ingen tvivl om, at han ville tage mod AstraZeneca-vaccinen, hvis han fik den tilbudt.

Selvom han vedkender, at det er meget muligt, mange danskere ikke deler den mening, så synes han alligevel, at det skal være op til det enkelte individ, om de vil sige ja eller nej til den.

- Vi skal vise tillid til danskerne, hvilket der helt generelt er behov for lige nu, også ved det her spørgsmål, siger han.

Beslutningen om helt at droppe AstraZeneca-vaccinen har indtil videre udskudt slutdatoen for, hvornår alle over 50 har fået tilbudt vaccinen, med tre uger.

Det, mener den liberale leder, er uforsvarligt, fordi vaccinen ifølge ham er mindre farlig end sygdommen.

- Der er større risiko for at dø af corona, end der er ved vaccinen, siger han.