Coronavirus

AstraZeneca ude, Johnson på pause: Her er Danmarks vaccine-muligheder

Det danske vaccinationsprogram bliver forsinket, efter at vaccinen fra AstraZeneca er taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Onsdag droppede sundhedsmyndighederne vaccinen fra AstraZeneca.

Danskerne forventes derfor, at være færdigvaccineret i løbet af uge 31 - tre uger senere end den hidtidige slutdato. Samtidig er vaccinen fra Johnson & Johnson sat på pause indtil videre.

Men Danmark har faktisk mulighed for at få fingrene i flere vacciner på kort sigt.

Danmark er gennem EU sikret vacciner fra seks producenter, hvis vaccinerne godkendes. Danmark har i de aftaler desuden en mulighed for at købe ekstra vaccinedoser - såkaldte optionsdoser.

Danmark har allerede købt de knap 2 millioner optionsdoser fra Pfizer/BioNTech, som der var mulighed for.

Hos Moderna er der mulighed for at købe 3,4 millioner optioner. Men her er der stadig uudnyttede vacciner.

Det springende punkt bliver, hvad der sker med Johnson & Johnson

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet

På nuværende tidspunkt kan myndighederne dog ikke købe optionerne, fordi producenten ikke kan levere. Men Sundhedsministeriet understreger, at de vil gøre, hvad de kan for at speede vaccinationshastigheden op.

- Opstår der mulighed for at styrke og fremskynde vaccinationsindsatsen gennem indkøb af yderligere optioner vil Regeringen og de danske sundhedsmyndigheder agere proaktivt og sikre en så hurtig vaccination af den danske befolkning som muligt, oplyser Sundhedsministeriet til TV 2.

Danmark får 650.000 vacciner tidligere

Og mens det er en mulighed, at Danmark kan indkøbe flere vacciner fra producenter, vi allerede kender, er det også en mulighed, at producenterne fremrykker allerede bestilte leverancer.

Onsdag eftermiddag meddelte Sundhedsministeren på Twitter, at BioNTech/Pfizer fremrykker deres leverancer af vacciner til EU. De ekstra vacciner kommer i forlængelse af, at EU har indgået en aftale med Pfizer om at fremrykke levering af 50 millioner vacciner til EU fra fjerde til andet kvartal.

Det betyder, at Danmark kommer til at modtage cirka 650.000 ekstra vacciner fra de to selskaber i andet kvartal.

Det er endnu uvist, hvad det kommer til at betyde for vaccineplanen.

Danmark har lavet seks aftaler om køb af vaccinedoser:

  • AstraZeneca: ca. 5,2 mio. vaccinedoser svarende til ca. 2,6 mio. vaccinationer
  • Sanofi-GSK: ca. 3,9 mio. vaccinedoser svarende til ca. 1,9 mio. vaccinationer
  • Johnson & Johnson: ca. 8,2 mio. vaccinedoser svarende til ca. 8,2 mio. vaccinationer
  • BioNTech/Pfizer: ca. 9,2 mio. vaccinedoser svarende til ca. 4,6 mio. vaccinationer
  • CureVac: ca. 9,1 mio. vaccinedoser svarende til ca. 4,5 mio. vaccinationer
  • Moderna: ca. 6 mio. vaccinedoser svarende til ca. 3 mio. vaccinationer

Det springende punkt

Om alle danskere, der ønsker det, er vaccineret i uge 31 kommer i høj grad an på, om vaccinen fra Johnson & Johnson kommer i brug i Danmark.

Vaccinen er en vigtig brik i den danske vaccinationsplan, fordi den modsat de andre vacciner, som Danmark bruger i øjeblikket, kun kræver et enkelt stik. Danmark har lagt billet ind på 8,2 millioner doser af vaccinen fra Johnson & Johnson.

- Det springende punkt bliver, hvad sker der med Johnson & Johnson. Den bliver “game changer” for hvornår slutdatoen i sidste ende bliver sat,” siger professor i immunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

Men selv hvis den amerikanske vaccine bliver rullet ud i Europa og Danmark, så kan pausen ifølge sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Jes Søgaard komme til at forsinke den danske vaccinationsplan med fem til seks uger.

- Den skulle have været motoren i vores fordobling af vaccinationshastigheden, sagde Jes Søgaard til TV 2 tirsdag.

Tirsdag vurderede Jes Søgaard, som er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet, at pausen med vaccinen fra Johnson & Johnson kan forsinke den danske vaccinationsplan med fem til seks uger.

Ikke-godkendte vacciner

To af de vacciner, som Danmark har lavet aftaler om forhåndskøb med, er endnu ikke godkendt til brug. Det drejer sig om CureVac og Sanofi-GSK.

Danmark har lagt billet ind på 9,1 millioner doser af CureVac-vaccinen, og Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA er lige nu i gang med en løbende vurdering af forsøgsdata.

- Jeg forventer, at den bliver godkendt i slutningen af maj eller starten af juni, lyder det fra professor i vaccine design and delivery på Københavns Universitet, Camilla Foged.

Hvor hurtigt den kan komme i brug i Danmark er dog usikkert, men CureVac forventer at producere op mod 300 millioner doser i løbet af 2021.

Tilbage er vaccinen fra franske Sanofi-GSK, og den ventes ifølge producenten tidligst at være klar til brug i slutningen af 2021.