Coronavirus

1 ud af 40.000 vaccineret med AstraZeneca risikerer sjældent sygdomsforløb

Det usædvanlige sygdomsforløb, der nu har en dokumenteret sammenhæng med AstraZeneca-vaccinen, har fået et navn.

En ud af 40.000 risikerer at blive ramt af et sjældent sygdomsforløb i forbindelse med AstraZeneca-vaccinen.

Sådan lød beskeden fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på onsdagens pressemøde om bivirkninger i forbindelse med både AstraZeneca-vaccinen og senest Johnson & Johnson-vaccinen.

Tidligere har eksperter vurderet, at forekomsten af de sjældne blodpropper for AstraZenecas vaccine lå på ét eller to indrapporterede tilfælde per 100.000 vacciner.

I en "historisk, europæisk udredning" fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har man nu konkluderet, at AstraZeneca-vaccinen kan resultere i alvorlige blodpropper og blodpladeforstyrrelser.

Samtidig er der blevet sat tal på den øgede risiko forbundet med vaccinen.

- Cirka 1 ud af 40.000 kan forvente at blive ramt af det alvorlige sygdomsforløb i form af sjældne blodpropper efter brug af AstraZeneca-vaccinen, fastslog Brostrøm og understregede samtidig, at tallet er forbundet med statistisk usikkerhed.

På pressemødet blev det meldt ud, at Danmark af den årsag for nuværende stopper brugen af AstraZeneca-vaccinen.

- Det er Sundhedsstyrelsens vurdering og beslutning, at vi nu fortsætter vaccinationsudrulningen i Danmark uden at bruge AstraZeneca-vaccinen, lød det fra Søren Brostrøm.

Bivirkninger har fået et navn

På pressemødet oplyste enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen, at man er ved at finde et navn til det usædvanlige sygdomsforløb med eksempelvis AstraZeneca-vaccinen.

- Navnet er VITT, sagde Tanja Erichsen.

Ligeledes har man på baggrund af undersøgelsen af AstraZeneca-vaccinen tilføjet to bivirkninger til indlægssedlen for vaccinen.

Den ene er en risiko et lavt antal blodplader, og det andet er risiko for blodpropper i kombination med lavt antal blodplader.

Lægemiddelstyrelsen vil have risikogruppe præciseret

Søren Brostrøm oplyste på pressemødet, at VITT på nuværende tidpunkt ikke kan begrænses til en bestemt aldersgruppe eller køn.

- Vi kan dog sige med sikkerhed, at de særlige komplikationer skyldes vaccinen, sagde han.

Det er ikke sådan, at kvinder under 60 år udgør en særlig risikogruppe, siger Tanja Erichsen.

Tanja Erichsen oplyste samtidig, at selvom man særligt har set sygdomsbilledet hos kvinder under 60 år, så er det ikke ensbetydende med, at den målgruppe er i en særlig risikogruppe.

Hun håber på, at ny data kan give mere viden om mulige risikogrupper ved brug af coronavaccinen.