Coronavirus

Styrelse kommer med vaccinebeslutning i denne uge

Danmark modtager den første sending af vaccinen i morgen.

Sundhedstyrelsen ventes at komme med udmelding om Johnson & Johnson-vaccinen i denne uge. Det sker, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder har anbefalet at sætte vaccinen på pause.

- Selvfølgelig gør det indtryk på os, at de amerikanske lægemiddelmyndigheder nu anbefaler en pausering af Janssen-vaccinen ud fra et forsigtighedsprincip, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i en skriftlig kommentar.

Danmark modtager onsdag den første sending af vaccinen, der også er kendt under navnet Janssen, der er det datterselskab i Johnson & Johnson-koncernen, som udvikler vaccinen.

- Det er meget vigtigt for os, at vi får afdækket dokumentationsgrundlaget for alle vacciner, som vi bruger imod covid-19, også Janssen-vaccinen, siger Søren Brostrøm.

Kvinder ramt af sjældne blodpropper

De amerikanske sundhedsmyndigheder har tirsdag anbefalet, at vaccinen bliver sat på pause efter seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt de knap syv millioner, der har fået vaccinen. Der er ikke påvist en sammenhæng endnu, men det skal nu undersøges.

- Det skal vi gøre, før vi fastlægger ibrugtagning i Danmark, for eksempel om vi har brug for yderligere dokumentation og videnskabelige undersøgelser, om der skal være særlige forholdsregler ved ibrugtagning, om den skal bruges til bestemte målgrupper, siger Søren Brostrøm.

Det er kvinder i alderen 18 år til 48 år, der er blevet ramt af en sjælden type blodprop inden for godt to uger efter deres vaccination.

En af de seks kvinder er død. En anden er i kritisk tilstand.

Sammenhæng ikke påvist

Der er ikke påvist en sammenhæng endnu mellem blodpropperne og vaccinen, men det skal nu undersøges.

- Vi er meget opmærksom på de nye sikkerhedssignaler, der kommer ind fra USA, hvor de jo allerede har brugt Jannsen-vaccinen til cirka syv millioner personer, siger Søren Brostrøm.

Danmark har samlet bestilt 8,2 millioner doser af vaccinen. Den kræver modsat de tre andre godkendte vacciner kun et stik.

Bestillingen hos Johnson & Johnson udgør omkring en tredjedel af de 25 millioner vacciner, som Danmark har lagt billet ind på.