Samfund

Studie: Britisk variant er ikke så alvorlig som frygtet

B117 er stadig farligere end andre varianter, fastholder Statens Serum Institut.

En mere smitsom variant af coronavirusset, der første gang blev opdaget i den sydengelske region Kent, forårsager ikke mere alvorlig sygdom hos indlagte patienter end andre varianter.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i det anerkendte, medicinske tidsskrift The Lancet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Undersøgelsen analyserede en gruppe på 496 coronapatienter, der var indlagt på britiske hospitaler i november og december sidste år.

Resultaterne blev sammenlignet mellem patienter, der var smittet med den britiske variant kaldet B117, og patienter med andre varianter.

Forskerne fandt ingen forskel i risikoen for svær sygdom, død eller andre kliniske resultater hos patienterne med B117 og andre varianter.

B117 er dominerende i flere lande

Studiet er ifølge det britiske medie The Telegraph blevet fagfællebedømt. Ved en fagfællebedømmelse gennemgår uvildige forskere resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

En selvstændig undersøgelse, der også er blevet offentliggjort i The Lancet, viser, at vacciner sandsynligvis vil være effektive mod den britiske variant.

Ifølge britiske forskere er coronavarianten mellem 40 og 70 procent mere smitsom end tidligere dominerende varianter.

Dette konkluderer den nye undersøgelse også.

Siden B117 blev opdaget i Kent i England i september sidste år, er den blevet den mest dominerende variant i USA, Tyskland og Danmark.

Undersøgelse ændrer ikke på dansk vurdering

En undersøgelse foretaget af Statens Serum Institut (SSI) har tidligere vist, at personer smittet med B117 har en estimeret øget risiko for indlæggelse på 64 procent. Det er i forhold til personer smittet med den oprindelige variant. SSI understregede i den forbindelse, at i de fleste tilfælde giver B117 mildt sygdomsforløb.

I et skriftligt svar til TV 2 understreger Statens Serum Institut, at det nye britiske studie ikke ændrer på deres vurdering fra februar. At den øgede risiko for indlæggelse er nemlig ikke i modstrid med den nye britiske undersøgelse af indlagte patienter.

- Det er fortsat SSI’s vurdering, at B117 er forbundet med mere alvorlige forløb end for andre varianter. Studier publiceret i fagfælle bedømte videnskabelige tidsskrifter fra England har vist øget risiko for død forbundet med B117 i forhold til andre varianter, skriver SSI i en mail.