Coronavirus

Johnson & Johnson udskyder udrulning af vaccine i Europa

Danmark modtager efter planen de første doser af vaccinen onsdag.

Johnson & Johnson udskyder nu udrulningen af selskabets coronavaccine i Europa.

Det meddeler selskabet i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

- Vi har taget en beslutning om at udsætte udrulningen af vores vaccine i Europa, skriver Johnson & Johnson i pressemeddelelsen.

Modtager efter planen vaccine onsdag

Det sker, efter de amerikanske sundhedsmyndigheder har anbefalet at sætte vaccinen på pause efter seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt de knap syv millioner, der har fået vaccinen i USA.

Det amerikanske selskab skriver, at personer, der har modtaget vaccinen og oplever gener, skal søge læge.

- Sundhedsmyndighederne anbefaler, at mennesker, der har modtaget vores vaccine og udvikler alvorlig hovedpine, mavesmerter, smerter i benene eller vejrtrækningsproblemer indenfor tre uger efter vaccinationen, skal kontakte deres læge, skriver Johnson & Johnson.

På et pressemøde tirsdag understreger de amerikanske sundhedsmyndigheder, at man nu skal undersøge bivirkningerne af vaccinen grundigt.

- Selvom tilfældende er enormt sjældne anbefaler vi, at man sætter vaccinen på pause, så vi dermed giver CDCs eksperter mulighed for at undersøge bivirkningerne til bunds, siger Anne Schuchat, vicedirektør i USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), på pressemødet.

Danmark modtager sending onsdag

Danmark modtager efter planen onsdag den første sending af vaccinen, der også er kendt under navnet Janssen, der er det datterselskab i Johnson & Johnson-koncernen, som udvikler vaccinen.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt, at de amerikanske sundhedsmyndigheders beslutning om at anbefale, at vaccinen bliver sat på pause, gør indtryk. Sundhedsstyrelsen ventes at komme med en udmelding i denne uge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger ifølge Ritzau, at det endnu er uklart, hvad Johnson & Johnsons beslutning om at udskyde vaccine-udrulningen i Europa får af konsekvenser herhjemme.

- Vi ved ikke endnu, hvad det betyder for den danske vaccineudrulning. Vi skal være sikre på, at risici ved vaccinerne står mål med udbyttet af vaccinerne. Det må vi overlade til de danske og europæiske sundhedsmyndigheder at vurdere, siger Mette Frederiksen.

Hun siger dog, at udskydelsen kan få betydning for den danske vaccinationskalender.

- Der er en risiko for forsinkelser med pauseringen af AstraZeneca og meldingen fra Johnson & Johnson, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Norsk vaccineudrulning kan blive forsinket tre måneder

I Norge skønner de norske sundhedsmyndigheder ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at den norske vaccineudrulning kan blive forsinket med næsten tre måneder.

Det er vurderingen fra Folkehelseinstituttet, såfremt Norge fastholder suspenderingen af både AstraZeneca-vaccinen og Johnson & Johnsons vaccine.