Bagmænd i sag om milliardsvindel er skuffede over Bagmandspolitiet

Bagmandspolitiet går efter 12 års fængsel.

To af de centrale bagmænd i udbyttesagen, Matthew Stein og Jerome Lhote, langer i dag ud efter Bagmandspolitiet for at tiltale dem for groft bedrageri.

De to amerikanere, der indgik et forlig med Skattestyrelsen i 2019, er ifølge deres forsvarsadvokat skuffede, fordi de efter deres egen opfattelse har haft et godt samarbejde med de danske myndigheder.

- De har arbejdet konstruktivt sammen med danske myndigheder, både Skat og politi, og er derfor noget skuffede over, at der er rejst tiltale i sagen, siger forsvarsadvokat Hanne Rahbæk til Politiken.

- De har fra starten haft opfattelsen, at de handlede inden for lovens rammer. Derfor nægter de sig skyldige, siger advokaten.

Stor stolthed

Bagmandspolitiet, også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), har i dag tiltalt i alt seks personer for groft bedrageri for mindst 1,1 milliarder kroner.

Strafferammen er normalt op til otte års fængsel men bagmandspolitiet går efter at få dem dømt efter en særligt skærpende paragraf der kan give op til tolv års fængsel.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Udover Stein og Lhote er en anden amerikansk statsborger tiltalt, mens også tre britiske statsborgere er tiltalt.

Offensiven mod de seks sker tre måneder efter, at Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson blev tiltalt for groft bedrageri for 9 milliarder kroner i en andel del af sagskomplekset, der omfatter påstået svindel for mindst 12,7 milliarder kroner.

Sagen er blevet efterforsket siden svindelsagen kom frem i august 2015.

- Vi har i dag en stor professionel stolthed ved, at vi nu har kunnet rejse tiltale mod i alt otte personer for bedrageri for mere end 10 milliarder ud af de godt 12 milliarder, som udbyttesagen handler om, siger Per Fiig, fungerende chef hos Bagmandspolitiet.

Brugte venner og familie til at lænse Danmark

Som TV 2 og Politiken tidligere har afdækket, er bankejerne bagmænd i et netværk, som samlet har været involveret i svindel for mere end 4,1 milliarder kroner. De samarbejdede i en periode med den britiske hovedmand Sanjay Shah, men valgte at bryde med ham for selv at trække penge ud af Danmark.

Det skete via den lille tyske bank North Channel Bank, som Stein og Lhote købte 2012. Efter overtagelsen blev banken skræddersyet til at tilbagesøge udbytteskat fra Danmark og Belgien.

Netværket omkring de to bagmænd, der er bosat i New York og begge tidligere topfolk i rådgivningskæmpen KPMG, bestod af familie, venner og forretningsforbindelser, der stillede små pensionsfonde til rådighed for bagmændene.

Kunne fratrække udgifter

De små pensionsfonde blev brugt til at suge milliarder ud af Danmark. Langt størstedelen af gevinsten gik til bagmændene, mens personer, der stillede pensionsfondene til rådighed, fik omkring fem procent af gevinsten.

I maj 2019 indgik Skattestyrelsen et forlig med Matthew Stein og Jerome Lhote og netværket omkring dem. Med forliget, som TV 2 og Politiken kunne afsløre i september 2019, slipper amerikanerne med at betale de 1,6 milliarder kroner tilbage, fordi de kan trække deres udgifter fra til at tilbagesøge penge fra Danmark - eksempelvis på skatterådgivning, børsmæglere og banker.

Stein og Lhote kunne med forliget også fratrække en bøde for groft bedrageri på 110 millioner kroner, som deres bank North Channel Bank fik i september 2019.

Du kan læse alle TV 2's artikler om udbyttesagen her.

“Nul procent sandsynlighed for fængsel”

Forliget mødte skarp kritik fra flere amerikanske eksperter, der betegnede det som “chokerende” og meget skadeligt for muligheden for at gennemføre en straffesag.

Ikke mindst fordi Skattestyrelsen med forliget skrev under på, at forhandlingerne er foregået i en "god ånd", at pengene betales tilbage, og at amerikanerne samarbejder om at få flere penge i kassen.

- Forsvarsadvokaterne vil helt sikkert fremhæve det her og sige til Department of Justice, at der ikke er noget problem, fordi vi tilbagebetalte pengene til Skat, som fortalte den danske anklager, at vi var gode folk. Det får dem til at se mindre skyldige ud. Det var klogt gjort af advokaterne, sagde Michael Wise, partner i Lawrence Kamin Law, sidste år til TV 2.

- Mit bedste gæt er, at der er nul procents sandsynlighed for, at de kommer i fængsel, og at Danmark får flere penge tilbage, tilføjede juraprofessor William Byrnes fra Texas A&M University School of Law.

Du kan se Operation X-programmerne om de amerikanske bagmænd og deres hemmelige forlig med Skattestyrelsen på TV 2 Play.

Advokat: De vil fortsat samarbejde

Matthew Stein og Jerome Lhotes advokat Hanne Rahbæk siger, at de to amerikanere er klar til at komme til Danmark.

- De har som sagt hele tiden samarbejdet konstruktivt om sagens opklaring, og de er også parat til at møde frem og deltage i et retsmøde, siger hun til Politiken.

Hos Bagmandspolitiet siger Per Fiig, at der bliver arbejdet hårdt på at få Matthew Stein, Jerome Lhote og den tredje amerikanske bagmand udleveret.

- Vi har ikke nogen forventning om, at de frivilligt møder op. Vi kommer til at arbejde med alle de redskaber, vi har, for at sikre, at de på den ene eller den anden måde kommer til Danmark, når retssagen starter, siger Per Fiig, der ikke har nogen kommentarer til de tiltaltes skuffelse.

Mangler over en halv milliard

Skattestyrelsen har foreløbig modtaget i alt 989 millioner kroner ud af de 1,6 milliarder kroner, som amerikanerne har forpligtet sig til at betale med forliget.

TV 2 har kontaktet Matthew Stein, Jerome Lhote og advokat Ralph M. Levene fra firmaet Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, der forhandlede forliget på vegne af amerikanerne, for en kommentar, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra de tre briter, der er blevet tiltalt.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.

Advokat og fellow på Yale University James S. Henry mener, at en økonom ville se på udbyttesagen som det hele værd, og noget man skal gøre igen, med de få konsekvenser det har givet.