Coronavirus

Private aktører skal hjælpe med vaccinationer: Stewardesser kan komme i spil

Private udbydere skal fra juni vaccinere danskere, hvis regionernes kapacitet ikke rækker.

Landets regioner er mandag aften fortsat i gang med at forsøge at nå at vaccinere op mod 100.000 personer på én dag. Det sker for at teste, om systemet kan håndtere det.

Generalprøven peger frem mod juni, hvor planen er at kunne vaccinere helt op til 400.000 om dagen, hvis ellers leverancerne af vacciner kan følge med.

Regionerne skal tilsammen kunne vaccinere 100.000 personer om dagen, mens private aktører skal hjælpe til med at nå de 400.000 daglige vaccinationer.

De private aktører skal dog først i spil, hvis Danmark modtager flere vacciner, end regionernes kapacitet kan håndtere. Der er valgt private aktører til opgaven i fire ud af landets fem regioner.

Stewardesser kan komme i spil i Syddanmark

Borgere i Region Syddanmark kan komme til at blive vaccineret af en stewardesse, hvor virksomheden Practio skal drive otte vaccinationscentre. Her skal firmaet fra 1. juni kunne vaccinere 20.400 personer om dagen. Med tiden skal de kunne vaccinere 61.200.

Practio er nu i gang med at ansætte omkring 750 medarbejdere, og der bliver brug for andet personale end læger.

- Det vil være sygeplejersker, studerende eller andre, som skal læres op i det, siger læge og direktør i Practio Jonas Nilsen.

Først skal virksomheden ansætte daglige ledere. De resterende skal stå klar til at blive aktiveret og uddannet fra 1. juni.

- Det kan også være kabinepersonale, som ikke før har vaccineret, men det lærer vi dem så, siger han.

Practio har lavet en aftale med SAS om, at flyselskabets medarbejdere kan hjælpe til med opgaven. Og SAS er positive over aftalen.

- Vi har lært personale om at hjælpe til i testcentrene, og de er blevet gode i den rolle. SAS’ personale er vant til at håndtere folks behov. Vi har jo ikke mange fly i luften, så vi har folk, der står til rådighed. Vi ser det som positivt, at vi kan bidrage til at bekæmpe covid, siger Alexandra Lindgren Kaoukji, fungerende pressechef i SAS.

En stor opgave

Danske Lægers Vaccinations Service skal drive 23 vaccinationscentre fordelt på tre regioner: Hovedstaden, Nordjylland og Midtjylland.

Virksomheden driver i dag 40 klinikker, hvor læger og sygeplejersker årligt vaccinerer mere end 200.000 danskere. Det drejer sig blandt andet om rejsevaccinationer og influenzavaccinationer.

Men allerede fra 1. juni skal Danske Lægers Vaccinationsservice kunne foretage 65.100 covid-vaccinationer om dagen – og i de tre regioner skal sundhedsfagligt personale stå for vaccinationerne.

- Det er en stor opgave, og vi er også i gang med at rekruttere personale. Vi har allerede en del fast personale, men selvfølgelig skal vi ud og have fat i yderligere sundhedsfagligt personale til at hjælpe med opgaven, siger medicinsk direktør, Carsten Schade Larsen, til TV 2.

Danske Lægers Vaccinations Service ansætter ekstra læger, sygeplejersker og medicinstuderende, så de med tiden skal være klar til at kunne vaccinere op mod 195.000 personer om dagen.

- Vi håber på at kunne trække på erfaringerne fra de regionale vaccinecentre. Vi har allerede kontakt til dem for at høre deres erfaringer, og hvilke problemer der kan være, siger Christian Schade Larsen.

Krav om oplæring

Der er dog ikke noget krav til, at det skal være læger, der vaccinerer. Men sygeplejersker og medarbejdere uden sundhedsfaglig erfaring skal modtage undervisning i blandt andet at udføre vaccinationer, ligesom de skal kunne svare på borgernes spørgsmål om vaccinen og mulige bivirkninger.

De forskellige krav til oplæring kan findes i Sundhedsstyrelsen retningslinjer for håndteringen af vaccination mod covid-19. Der står blandt andet, at:

“Vaccination kan foretages af enhver læge, der i henhold til lov om autorisation af sundhedspersoner og sundhedsfaglig virksomhed har autorisation som læge og tilladelse til selvstændigt virke. (...) Lægen kan delegere opgaven til både autoriseret sundhedspersonale og andre personer, uanset uddannelse og baggrund”.

Der var ingen private udbydere, der bød på opgaven med at vaccinere i Region Sjælland. Derfor går Region Midtjylland, som har stået for udbuddet, nu i direkte forhandlinger om at få Practio eller en af de fravalgte udbydere til at overtage udbuddet.