Coronavirus

Danmark modtager første leverance af Johnson & Johnson i denne uge

Første leverance er fremrykket en uge.

På onsdag ankommer den første leverance af coronavaccinen fra Johnson & Johnson til Danmark.

I alt bliver der leveret 38.400 doser af den amerikanske vaccine. Det bekræfter Statens Serum Institut (SSI) over for TV 2.

Efter planen skulle Danmark have modtaget den første levering i uge 16, som er næste uge, men den leverance er nu blevet fremrykket.

Der er dog ikke lagt nogen plan for den videre levering endnu, oplyser SSI. Det vil sige, at det ikke er afgjort, om vaccinerne skal sendes direkte videre til regionerne, som står får at vaccinere borgerne, eller om de bliver lagt på køl hos SSI.

Færre doser fra AstraZeneca

Ifølge den foreløbige plan, som ligger offentligt tilgængelig på SSI’s hjemmeside, vil den næste leverance af Johnson & Johnson – 67.200 doser – blive leveret til Danmark i uge 17.

Om fremrykningen af den første leverance får betydning for den plan, kan SSI ikke svare på på nuværende tidspunkt.

Det var planen, at Danmark skulle have modtaget 495.000 doser fra Johnson & Johnson i april, men i marts blev forventningen kraftigt reduceret.

Udover doserne fra Johnson & Johnson leverer Pfizer som planlagt 204.750 doser i denne uge. De ankommer til Danmark tirsdag, oplyser SSI til TV 2.

Desuden skulle AstraZeneca efter planen levere 31.472 doser, men den leverance bliver reduceret til 16.800 doser.

Foreløbig er brugen af vaccinen fra AstraZeneca sat på pause i Danmark til og med på søndag.

8,2 millioner doser til Danmark

Vaccinen fra Johnson & Johnson fik 11. marts en betinget godkendelse i EU og er derfor klar til at blive brugt på befolkningen.

EU har bestilt i alt 200 millioner doser af Johnson og Johnson til de 27 medlemslande og har mulighed for at bestille yderligere 200 millioner. Derfor har det stor betydning for den europæiske vaccineindsats, at den nu er klar til udrulning.

- Det vil hjælpe til at speede adgangen til vaccinationer op for borgere og sikre, at vi når vores mål om at vaccinere 70 procent af den voksne befolkning til sommer, skriver EU's kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Stella Kyriakides, på Twitter.

Johnson & Johnsons vaccine er den, som Danmark har bestilt flest af – i alt 8,2 millioner doser. I modsætning til de andre godkendte vacciner, er man færdigvaccineret med Johnson & Johnson efter én dose.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er i gang med at undersøge fire usædvanlige tilfælde af blodpropper hos personer, der er vaccineret med Johnson & Johnsons vaccine.

Tilfældene er fundet i forbindelse med udrulningen og kliniske forsøg i USA. Det er endnu ikke klart, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, men det bliver undersøgt nærmere af EMA's bivirkningskomité, PRAC.