Coronavirus

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

Kun ganske få restauranter vil benytte sig af muligheden for at åbne for udendørsservering 21. april, mener Horesta.

Genåbningen af Danmark fortsætter. Fra onsdag 21. april bliver der efter planen åbnet for udendørsservering på restauranter i Danmark.

Men restauranternes brancheorganisation Horesta vurderer, at kun ganske få restauranter vil benytte sig af muligheden og kalder den del af genåbningen "symbolpolitik", skriver B.T.

- Kun ganske få af vore medlemmer vil benytte sig af det. For størstedelen af dem giver det ikke mening at åbne for udendørsservering i april - Danmark er jo ikke Sydfrankrig vejrmæssigt, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta til TV 2.

Og det har Horesta fortalt regeringen.

- Vi har været meget kritiske i forhold til den del af genåbningen. Vi betragter det som ren symbolpolitik, siger hun.

En af de restauratører der vælger at holde lukket lidt længere er Gitte Jensen, indehaver og fungerende restaurantchef i Restaurant Meat i Aalborg.

- Når det kun er udeservering og med min type restaurant, tror jeg ikke på, jeg kan have gæsterne til at sidde og spise en dejlig bøf i 8 graders varme.

For koldt og regnfuldt i april

Jan Vinther Laursen er direktør for restaurantkæden Bone's, der sælger spareribs og burgere, og han er også en af dem, der ryster på hovedet over den del af genåbningen.

- Hvis der kommer en varmebølge, kan det da godt være, der er nogle enkelte af vores restauranter tæt på København, hvor det giver mening. Men for de fleste i resten af landet giver det overhovedet ikke mening, siger Jan Vinther Laursen til TV 2.

Bone's-kæden, der har base i Herning, omfatter 24 restauranter over hele Danmark, de fleste af dem i Jylland og en enkelt i Nuuk i Grønland.

- Bekymringen er, at det er koldt og regnfuldt i april. De fleste af vores kunder kommer mellem klokken 17 og 21, og på de fleste af vores restauranter vil det ikke give mening at lønne personale for at tage imod nogle gæster, som ikke er der, siger Jan Vinther Laursen.

Indeservering fra 6. maj

15 dage efter den udendørs genåbning for servering - torsdag 6. maj - genåbnes der også for indendørsservering på restauranterne.

- Det betragter vi som den egentlige genåbning, og vores medlemmer har virkelig brug for den genåbning og for at komme ud og møde kunderne igen, siger Annette Hyldebrandt.

Men heller ikke den del af genåbningen bliver problemfri for restauranterne. Hvis du planlægger at fejre genåbningen ved at gå ud at spise på en restaurant torsdag 6. maj med familien, skal du sørge for god testplanlægning inden: Hele familien skal være testet for coronavirus og I skal vise coronapas på restauranten.

- Og den virkelighed støder sammen med den måde, hvorpå vores gæster normalt går på restaurant. Det er en spontan beslutning. Så vi frygter at kravet om coronapas vil lægge endnu større pres på en branche, som i forvejen er presset maksimalt økonomisk, siger Annette Hyldebrandt.

- Vil vil rigtigt gerne i gang, og vi har virkelig behov for at komme i gang. Men at folk skal stå i kø for en test og planlægge det dage i forvejen, hvis de skal ud at spise, bekymrer mig virkelig meget, siger Jan Vinther Laursen.

- Hvad åbner vi op til?

Tilbage står også, hvilke retningslinjer der vil gælde, når der igen åbnes for servering på cafeer og restauranter.

Til TV 2 NORD skriver Erhvervsministeriet i et skriftligt svar, at der arbejdes på "hurtigst muligt at fastlægge rammerne for den næste fase af genåbningen".

- Da vi lukkede ned, var det med åbent til klokken 22, 2 kvadratmeter per gæst og maksimalt 10 personer per bord. Det var det, vi lukkede ned til. Vi ved bare ikke, hvad vi åbner op til, siger Mikele Volpi, der er næstformand i Danmarks Restauranter og Caféer, til TV 2 NORD.

Afstemning

Vil du benytte dig af det, når restauranter får mulighed for udeservering 21. april?