Samfund

Hundredvis spiste giftigt kød i flere år – nu går myndighederne ind i sagen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Mængden af PFOS er så stor, at borgerne bør blive undersøgt, lød det allerede i marts måned fra professor Philippe Grandjean.

I sidste måned blev det konstateret, at flere hundrede medlemmer af Korsør Kogræsser og Naturplejeforening har spist kød, der indeholder det kræftfremkaldende stof PFOS.

Foreningen har gennem de seneste 15 år haft køer græssende på en eng ned mod et vandløb, hvor også et afløb fra den lokale brandskole munder ud.

Frem til omkring år 2008 blev der på brandskolen i årtier anvendt skum til brandøvelser, som indeholdt PFOS, der blandt andet mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Nu går Region Sjælland ind i sagen.

Regionen nedsætter en arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus, der skal vurdere, hvordan de kan hjælpe de borgere, der har spist kødet.

Det oplyser regionen til TV 2 ØST.

Arbejdsgruppen bliver nedsat på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, der står for at undersøge personer i regionen med risiko for helbredspåvirkning efter en kemisk eksponering.

Rasende og chokeret

TV 2 ØST har talt med flere af medlemmerne af foreningen, der er bekymrede over situationen.

- Jeg er rasende. Jeg er chokeret. Jeg er gal. Jeg forstår simpelthen ikke, at vi ikke har hørt noget fra myndighederne. Der bør være nogen, der tager hånd om det her, tager ansvar for det, lød det i sidste måned fra Mie Rasmussen, der er medlem af Korsør Kogræsser og Naturplejeforening.

Kenneth Nielsen, der er formand for foreningen, sagde til TV 2 ØST, at man ikke vidste, at det ene udløb kom fra brandskolen.

- Jeg troede, at det var drænvand. Jeg havde ingen idé om, at det var overfladevand fra brandskolen, sagde han.

Øger risiko for kræft

PFOS øger risikoen for kræft, hormonforstyrrelser, lavere fødselsvægt og kan give et dårligere immunforsvar. I kødet fra det græssende kvæg er der blevet konstateret en mængde, der er 63 gange højere, end hvad det tolerable indtag af PFOS er blandt mennesker.

Ifølge Fødevarestyrelsens analyse overskrides grænseværdien for PFOS i kødet i en sådan grad, at "der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det pågældende kød".

Mængden af PFOS er så stor, at borgerne bør blive undersøgt, lød det allerede i marts måned fra professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean.

- Jeg vil faktisk sige, at vi skylder borgerne at måle, hvor meget de har i kroppen. Og vi skal overveje at lave nogle særlige undersøgelser, så vi kan se, om der er noget under opsejling. Det skylder man borgerne, sagde han.

Lettet over, at region går ind i sagen

Men indtil nu har borgerne intet andet hørt, end at de bør opsøge deres praktiserende læge, hvis de har symptomer eller føler sig utrygge.

Men her fik borgerne heller ikke hjælp.

Derfor er Kenneth Nielsen lettet over, at Region Sjælland nu går ind i sagen.

- Det er den bedste nyhed, vi har fået i fire uger, og nu håber jeg, at de forholdsvis hurtigt finder ud af, om de kan hjælpe os, og hvis ikke de kan det, at de så hurtigt finder ud af, hvem der så kan, siger han til TV 2 ØST.