Coronavirus

100.000 skal vaccineres mandag - region har sat to minutter af til hvert stik

Regionerne vil stressteste landets vaccinationscentre forud for kulminationen i juni.

Mandag er store vaccinedag, når 100.000 danskere skal vaccineres som en test af systemet.

Det er en generalprøve, som peger frem mod juni, hvor planen er at kunne vaccinere helt op til 400.000 om dagen, hvis ellers leverancerne af vacciner kan følge med. Og derfor deltager landets fem regioner mandag i en såkaldt stresstest, som skal afprøve regionernes kapacitet og finde eventuelle bump i den store vaccineudrulning.

- Vi vil gerne teste, om al logistikken fungerer. Når der skal så mange mennesker igennem på så mange lokationer, så kan der opstå uforudset kø eller problemer med at få flowet til at fungere. Og det er det, vi gerne vil finde ud af. Fungerer det? Hvor har vi nogle svagheder, som vi skal justere, inden vi forhåbentlig skal vaccinere 100.000 hver eneste dag?, siger formand i Danske Regioner Stephanie Lose til TV 2.

Forventer stik til alle

Stresstesten af vaccinationskapaciteten i regionerne finder sted på 60 store og små vaccinationssteder over hele landet.

Testen gælder også i forhold til setuppet omkring logistik, distribution, invitationer og bookinger.

Ifølge Stephanie Lose er der booket tid til rigtig mange borgere, og erfaringer fra den sidste store test i februar viser, at når folk har en tid, så møder de også op.

Og det kan de trygt gøre i vished om, at de er i gode hænder, siger Stephanie Lose. Hun føler sig også overbevist om, at alle, der har en tid, nok skal få et stik i løbet af dagen, selvom planen er at teste over tre gange så mange som på den hidtil største vaccinationsdag.

- I stedet for at sprede vaccinationer ud over nogle dage henover ugen, så lægger vi dem alle sammen på denne her dag, og det kræver selvfølgelige rigtig meget, første gang man gør det. Forhåbentlig bliver det så en daglig foreteelse meget snart og noget, som vi uden problemer kan få til at fungere, siger hun.

Klar til det store rykind

I Region Syddanmark er det planen at vaccinere 20.000, og ifølge centerleder Charlotte Pugh er både hun og personalet klar til det store rykind.

- Vi har sat to minutter af til hver borger, og derfor er det så vigtigt, at borgeren kommer så tæt på sin bookede tid som overhovedet muligt, siger hun til TV Syd.

Og man forventer, at dagen kan byde på kø og ventetid.

- Når så mange skal vaccineres, er det dog ikke sikkert, vi kan undgå, at der opstår ventetid nogle steder. Det håber jeg, at der vil være forståelse for, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Helene Bliddal Døssing, der er konstitueret vicedirektør i Akutberedskabet med ansvar for vaccination, melder de syv centre i Region Hovedstaden klar til at vaccinere de mange borgere, som tropper op.

- Vi udvikler hele tiden arbejdsgangene i vaccinationscentrene, og jeg glæder mig til, at vi igen skal afprøve det i stor skala. Vores opgave er at få flest mulige borgere forsvarligt igennem til vaccine, samtidig med at det skal være en god og tryg oplevelse, siger hun i en pressemeddelelse.

Mere end en fordobling af den daglige kapacitet

I maj forventes antallet af daglige vaccinationer at ligge på godt 60.000 og i april på cirka 40.000, så stresstesten mandag byder altså på mere end en fordobling af den aktuelle daglige kapacitet og udrulning, som kan ses her.

868.461 personer har fået mindst ét stik med en vaccine mod covid-19, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) søndag.

I alt har 445.566 personer - svarende til 7,6 procent - modtaget begge stik med en coronavaccine.