Coronavirus

Studie afslører minimal risiko for smitte ved berøring af overflader

Der er ikke grund til at rengøre og afspritte overflader og dørgreb i overdreven grad, mener flere danske eksperter.

Risikoen for at blive smittet med coronavirus via såkaldt kontaktsmitte er mindre end én til 10.000, viser et studie fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse (CDC).

Kontaktsmitte er smitte man pådrager sig, fordi virus via fingrene har bevæget sig fra en overflade - for eksempel en bordplade eller en elevatorknap - til mund eller næse.

På baggrund af det nye studie har CDC ifølge New York Times ændret sine anbefalinger for rengøring af overflader, og danske eksperter foreslår, at de danske myndigheder gør det samme og nedjusterer kravene til rengøring og afspritning af overflader, skriver Jyllands-Posten.

Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, er enig. I det fleste tilfælde er almindelig rengøring tilstrækkelig.

- Vi skal være mere opmærksomme ved højkontaktpunkter. Punkter, hvor mange rører. Elevatorknapper, knapper på kaffemaskiner. Der må gerne være ekstra fokus. Og så selvfølgelig, hvis der har været en smittet i lokalet eller i en husstand med en smittet. Der skal man stadig bruge desinfektionsmiddel. Ellers er god rengøring tilstrækkeligt, siger Allan Randrup til TV 2.

Husk at holde afstand

Professor Jan Pravsgaard Christensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet siger til Jyllands-Posten, at "den voldsomme trang til at afspritte overflader, kontakter og dørgreb kan vi drosle ned".

Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, er enig.

- Jeg er helt enig i, at vi herhjemme også skal melde ud, at smitterisikoen fra overflader er meget mindre end fra luftbåren smitte. Vi kan derfor godt overveje at nedjustere overfladerengøring til et før pandemi-niveau de fleste offentlige steder, siger han til Jyllands-Posten.

Allan Randrup siger, at der dog stadig er én ting, danskerne ikke må skrue ned for.

- Vi skal stadig huske at holde afstand. Det er den vigtigste smittevej, siger Allan Randrup.

Bruger mellem fem og 12 minutter på biler

Hos biludlejningsfirmaet Europcar i København bruger stationmanager Jannick Schärer og de andre ansatte i øjeblikket hver dag mellem fem og 12 minutter på at tørre hver eneste af de mellem 40 og 50 biler, der hver dag bliver lejet ud grundigt af og afspritte overfladerne. Det fortsætter man med indtil videre med.

- Viser det sig, at det ikke har gjort nogen gavn, har det på den anden side heller ikke gjort nogen skade. Jeg er sikker på, at vores ledelse kigger på de her undersøgelser, og hvis noget skal ændres i måden, vi gør tingene på, skal de nok tage en beslutning om det, siger Jannick Schärer.

Men han indrømmer, han er overrasket over tallene fra CDC's studie.

- Det er lidt af en overraskelse. Vi har jo hele tiden fået at vide af regeringen, at det, vi gjorde, var nødvendigt.

Sundhedsstyrelsen følger udviklingen

Hos Sundhedsstyrelsen har man foreløbig ikke konkrete planer om at ændre anbefalingerne, men følger udviklingen. Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt en mail til TV 2 om sagen.

- Vi gennemgår løbende vores retningslinjer for forebyggelse af smitte med covid-19 på baggrund af den nyeste viden. Hvis der kommer nye større undersøgelser eller andet, som kan påvirke retningslinjerne, vil det indgå i den samlede vurdering, skriver Sundhedsstyrelsen i mailen.