Coronavirus

Heunicke indkalder partier til møde om genåbning

De blå partier har presset på for at få regnet på fremrykning af genåbningsplanen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkalder nu Folketingets partier til et møde i den kommende uge om genåbningen af Danmark.

Det fremgår af en mail fra sundhedsministeren til TV 2.

- Vi ser i øjeblikket stabile smittetal. Jeg er optimistisk i forhold til, at vi kan gå videre med den planlagte gradvise genåbning pr. 21. april, som var forudsat i rammeaftalen og ser frem til at drøfte detaljerne med partierne, skriver Magnus Heunicke blandt andet i mailen.

- Partierne vil blive inviteret til et møde herom i den kommende uge og vil forinden modtage faglige vurderinger fra myndighederne samt planen for udfasning af det nuværende forsamlingsforbud på 5 personer indendørs og 10 personer udendørs, skriver Magnus Heunicke.

Han advarer i mailen dog også om, at man endnu ikke har set det fulde effekt at den store åbning på uddannelsesområdet, som først er trådt i kraft lige efter påske.

Mailen er et svar på et krav fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance, der lørdag i et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) krævede, at der blev regnet på en fremrykning af planen for genåbningen af Danmark.

- Vi har tidligere oplevet, at når vi er kommet til forhandlinger og har bedt om at få noget åbnet, så er vi blevet mødt med en forklaring om, at det ikke kan lade sig gøre, fordi der ikke er regnet på det.

- Så nu vil vi meget tydeligt bede om, at der regnes på mere, end det som regeringen lægger op til, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Lyn-analyse

Det er en fortsættelse af den linje, blå blok har lagt de sidste mange måneder og som går på, at det er deres opgave at skubbe på for en større genåbning end den, regeringen er klar på.

Blå blok mener også, at de har noget at have det i, i og med at vi kan se på de aktuelle indlæggelsestal, at de langt fra udvikler sig i den negative retning, man havde frygtet og måske også forventet fra regeringens side.

Derfor er der en iver for at presset mere genåbning igennem end man vedtog for få uger siden.

Vil sikre, at man får beregninger

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, lægger også vægt på beregningerne.

- Vi nævner nogle konkrete ting i brevet for at sikre os, at vi får de beregninger nu, siger han.

I aftalen om genåbning, som alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er med i, er det skrevet ind, at partierne og sundhedsmyndighederne hver 14. dag vil vurdere situationen.

Her vil myndighedernes beregninger blive holdt op imod den faktiske udvikling. Ud fra det vil partierne have en politisk drøftelse om konsekvenserne.

Ellemann: Plads til mere genåbning

Ellemann-Jensen lægger vægt på, at tidligere prognoser fra Statens Serum Institut viste 870 indlagte midt i april. Med omkring 200 indlagte har det vist sig ikke at være tilfældet.

Han medgiver, at denne slags beregninger er behæftet med en vis usikkerhed.

- Men når vi kan konstatere, at indlæggelsestallene er en fjerdedel af, hvad man havde forudsagt, så er der plads til mere genåbning.

- Ingen foreslår at åbne alting. Vi vil bede om, at der, ud over at blive regnet på de ting, der skal åbne den 21. april, også bliver regnet på de ting, der er planlagt til at åbne i næste fase, lyder det.

I mailen til TV 2 skriver Magnus Heunicke, at "det er vigtigt at være opmærksom på, at det tidligere skøn på 870 indlagte i midten af april stammer fra beregninger foretaget til genåbningen 1. marts. De seneste beregninger viser, at smitteudviklingen kan toppe i midten af maj måned på et højere niveau, medmindre det lykkes at holde smitten nede gennem blandt andet den målrettede indsats fra myndighederne".

DF og LA: Muligt at genåbne hurtigere

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, mener, at det skal være muligt at genåbne hurtigere, når tallene er så lave.

- Når danskernes adfærd er på en måde, så det ser ud til, at der er plads til en større genåbning hurtigere, så skal vi ikke vente på det. Så skal der leveres på det, siger han.

Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, lægger også vægt på, at det skal være muligt at åbne hurtigere.

- Vi mener, at genåbningsplanen skal fremrykkes, og at vi også skal se på, hvordan vi kan gøre brugen af coronapasset mere fleksibelt.

Også fra Radikale Venstre er der opbakning til en større genåbning.

- Det går heldigvis godt med smitteudviklingen, og derfor bør der være basis for en større genåbning nu. Men det kræver, at vi får regnet på de forskellige muligheder, og derfor skal vi selvfølgelig have lavet de beregninger hurtigst muligt, lyder det i en skriftlig kommentar fra politisk ordfører Andreas Steenberg (R).