Coronavirus

Her er de kommuner, der lige nu er i farezonen for automatisk nedlukning mandag

I artiklen her kan du se, hvor der er flest smittede per indbygger, hvis man tager højde for, hvor mange der testes.

Fra mandag 12. april er der et nyt coronatal, danskerne skal holde øje med, da det kan få konsekvenser restriktionerne i den enkelte kommune.

I slutningen af marts indgik Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige en politisk delaftale, der betyder, at restriktionerne skærpes i kommuner, hvor det såkaldte testkorrigerede incidenstal kommer over 200.

I så fald vil de pågældende kommuner få nogle flere beføjelser og forpligtelser til automatisk at lukke eksempelvis skoler og daginstitutioner.

Testkorrigerede incidenstal viser, hvor mange personer der er smittede per 100.000 indbyggere, når der tages højde for antallet af test i kommunerne.

De nye tal korrigerer således for kommunernes testmængde, når incidensen udregnes. Eksempelvis i de kommuner hvor der testes massivt, og dermed også bliver registreret et tilsvarende større antal smittede end i de kommuner, hvor der testes mindre.

I skrivende stund ligger to kommuner over 200. Det er Ishøj Kommune og Rødovre Kommune, der har en testkorrigeret incidens på henholdsvis 304 og 202.

Herunder kan du få et overblik over, hvilke kommuner der ligger i farezonen for at blive pålagt restriktioner og eventuelle nedlukninger af skoler. Nederst i artiklen kan du søge på specifikke kommuner.

Nye tal sikrer retfærdighed

Ifølge professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er den nye måde at måle incidenstallet en naturlig forlængelse af, at der nu højere grad end tidligere er grundt til at se på, hvordan smittetallene udvikler sig i de enkelte kommuner.

- Det er et udtryk for, at man matematisk forsøger at kompensere for, at der i nogle kommuner testes meget intensivt. Uden den her måde at måle incidensen på, ville man naturligt "fange flere smittede" i de i forvejen hårdt ramte kommuner. Det ville skabe en skævvridning i tallene, siger han til TV 2.

Det, at der er kommet en specifik grænse for, hvor meget eller hvor lidt en kommune må genåbne, gør, at der er større fokus på retfærdighed.

- I det øjeblik du sætter det op som en grænse for, hvad der må åbne og hvornår, sættes der samtidig fokus på retfærdighed. Det fokus imødekommer man med det korrigerede incidenstal.

Allan Randrup Thomsen vil ikke komme med et specifikt bud på, hvorfor regnemodellen ikke har været indført før nu. Han konstaterer blot, at det er en naturlig udvikling, når man ser på antallet af test, og de kommende konsekvenser i de enkelte kommuner ved høje incidenstal.

Fire kommuner få lov til at genåbne liberale efter udskydelse

6. april åbnede landets kommuner for de liberale erhverv i hele landet. Fem kommuner blev dog pålagt at udskyde genåbningen som resultat af høje smittetal, selvom kun Ishøj Kommune ligger over grænsen for testkorrigeret incidens på 200.

Nu har fire af de fem kommuner fået besked om, at de må genåbne på mandag.

Således får de liberale erhverv som frisører og massører lov at genåbne fra på mandag i Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe. Det skriver Frederiksborg Amts Avis med henvisning til en mail fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Halsnæs' borgmester, Steffen Jensen (S), bekræfter samme oplysninger på Facebook.

Senere fredag kommer nye testkorrigerede incidenstal, som skal afgøre, om de fem kommuner kan få lov til at blive en del af første etape af den landsdækkende genåbning. Og om andre kommuner må lukke ned igen.